Hlavní obsah

Řekové smutní, nemají střelce. Na českou pomoc tentokrát spoléhat nemůžou

Natal

Šampionát v Brazílii mnozí označují za střelecké hody, fotbalisté Řecka do nich ale příliš nezapadají. Mají za sebou druhý zápas ve skupině C a zase nedali ani gól. Stejně jako Honduras, Nigérie a Portugalsko. Jenže tyhle týmy mají odehraný zatím jen jedno utkání. Tak jako Řecko na tom je už jen Kamerun.

Foto: Toru Hanai, Reuters

Kapitán řeckého celku Kostas Katsuranis (vpravo) musel už v první půli předčasně pod sprchy.

Článek

Ale není to něco nového. Řekové už v sedmém z dosavadních osmi startů na světových šampionátech nedali gól. Podle trenéra Fernanda Santose však za bezbrankovou remízu s Japonskem může hlavně přísná červená karta pro Kostase Katsuranise.

"Naprosto to změnilo utkání. Přitom Katsuranis dostal za tři fauly dvě žluté karty. Bez toho vyloučení bychom zápas vyhráli," přemítal po boji Santos. "A vyloučení Katsuranise je nepříjemné i proto, že nám bude chybět v rozhodujícím zápase," litoval dále kouč.

Katsuranis  potvrdil pověst "zlého" muže, červenou dostal potřetí za posledních šestnáct soutěžních utkání. Zároveň byl prvním vyloučeným kapitánem na MS od zápasu základní skupiny v roce 2010, kdy nedohrál Alžířan Antar Jahjá.

Katsuranis, který je jedním ze dvou hráčů v týmu pamatujících si triumf na ME 2004, byl vyloučen už ve 38. minutě. Od té chvíle se Řekové zaměřili čistě na defenzivu a nechali Japonsku držení míče 70 procent času. Ale ani to asijskému týmu nestačilo na zlomení odporu.

"S přesilovkou si musíme umět poradit lépe. Nechtěli jsme remízu, není to pro nás dobrý výsledek. Potřebovali jsme vyhrát," nebyl spokojen trenér Japonska Alberto Zaccheroni. "Nezbývá nám než hrát dál a vyhrát poslední zápas," podotkl italský kouč.

"O poločase jsem hráčům řekl, že musíme být kompaktní v obraně a snažit se eliminovat jejich zálohu, což se nám dařilo," byl alespoň zčásti potěšen trenér Řeků.

Prosebný tón směrem ke Kolumbii

Právě na ofenzivě bude muset s týmem zapracovat před závěrečným zápasem ve skupině, ve kterém musí porazit Pobřeží slonoviny. A nejlépe o co nejvíce gólů, aby potřeboval co nejméně spoléhat na pomoc Kolumbie v duelu s Japonci.

"Ale věřím, že to zvládneme, jako se nám to povedlo v roce 2012 na mistrovství Evropy proti Rusku," připomněl Santos skupinu na ME, kde Řekové po remíze s Polskem a porážce s Českem vyhráli 1:0 nad Ruskem a postoupili do play off.

K tomu však tehdy potřebovali i českou pomoc v duelu s Polskem. Tentokráte jsou odkázáni na to, že Kolumbie neprohraje s Japonskem, které má momentálně lepší skóre než Řekové, kteří prohráli první zápas 0:3, zatímco Japonsko 1:2. "Slonům" by tak Řekové museli nastřílet minimálně tři góly, tedy více než se jim povedlo v dosavadních osmi zápasech na MS dohromady.

"Nenechte Japonsko vyhrát,," nezbývalo Santosovi než na dálku nasadit směrem ke kolumbijské výpravě prosebný tón.

Reklama

Související témata: