Hlavní obsah

Zdrcený Del Bosque zvažoval rezignaci. Španělé o ní nechtějí ani slyšet

Rio de Janeiro

Třiašedesátiletý kouč Španělů Vicente del Bosque zvažoval po výbuchu svých svěřenců na MS proti Chile (0:2) rezignaci. Podle listu AS o tom hovořil se svazovým předsedou Ángelem Mariou Villar Llonou. Vedení španělského fotbalu nicméně později vyjádřilo zkušenému trenérovi důvěru.

Foto: Manu Fernandez, ČTK/AP

Trenér španělských fotbalistů Vicente Del Bosque nechápal, co se v duelu proti Chile s jeho týmem stalo.

Článek
Fotogalerie

„Je třeba v klidu vyvodit závěry a nést důsledky. To se týká i mě a odstoupení je jedna z variant. Teď o ní ale neuvažuji," řekl Del Bosque bezprostředně po prohře s Chile španělským médiím.

Při nočním jednání však údajně došlo v jeho úvahách k posunu. „Pokračování trenéra bylo spojené s vystoupením mužstva na šampionátu, ale neznamená to automaticky, že skončí," uvedl šéf španělského fotbalu Ángel María Villar Llana. „Chceme, aby pokračoval, takže i kdyby nabídl rezignaci, nepřijmeme ji," doplnil ho generální sekretář Jorge Pérez.

Del Bosque nesl prohru velmi těžce, dokonce byl tak zmatený, že v útrobách stadiónu málem nastoupil do autobusu Chilanů.

Španělský tisk národní tým tvrdě zkritizoval. „Sami jsme zklamáni výsledky a tím, že pro nás šampionát skončil tak rychle. To ale není důvod, abychom všechno šmahem zatratili. Je pravda, že když se něco takového stane na tak velkém turnaji, je to selhání. Padá to především na hlavu trenéra a já jsem připraven na cokoliv," zdůraznil kouč, který Španěly dovedl v roce 2010 k titulu mistrů světa a před dvěma roky s nimi obhájil titul mistrů Evropy.

Lepšího trenéra nenajdou

Zkušený trenér však nevidí důvody k zatracení mužstva. „To je určitě zdravé, není třeba dělat rozsáhlé změny. Ani náš herní systém není mrtvý, jen je třeba zanalyzovat, proč jsme neuspěli, a udělat korekce. Není moc času, přes léto je třeba všechno rozhodnout a začít pracovat. Všichni musejí pomoct španělskému fotbalu. Ale v tuto chvíli není vůbec jasné, jestli u toho budu," dodal Del Bosque.

Ovšem jeho odchod si zástupci španělského fotbalu neumí představit. „Kritika ho nerozhodí, ke konci by ho mohla přimět jen rodina," prohlásil Pérez. „Navíc nikoho lepšího nenajdeme a proč měnit trenéra, když máme toho nejlepšího," dodal.

Měl by trenér Del Bosque skončit na lavičce španělské reprezentace?
Ano
31,9 %
Ne
68,1 %
Celkem hlasovalo 1827 čtenářů.

Reklama

Související témata: