Hlavní obsah

Francie smetla Švýcarsko. Kostarika se postarala o další senzaci, obrat Ekvádoru zařídil Valencia

Praha
Aktualizováno

Další obrovskou senzaci způsobili na mistrovství světa v Brazílii fotbalisté Kostariky, když v rámci skupiny D porazili favorizovanou Itálii 1:0 a zajistili si postup do osmifinále šampionátu, což naopak znamená jistotu vyřazení Anglie. Squadra azzura bude hrát o postup v přímém souboji s Uruguayí. Parádní ofenzivní představení předvedli hráči Francie, kteří ve skupině E deklasovali Švýcarsko 5:2 a účast ve vyžazovací části turnaje mají na dosah. Ve druhém zápase této skupiny zdolal Ekvádor zásluhou střelecky disponovaného Ennera Valencii Honduras 2:1 a udržel naději na postup do osmifinále.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Francouzi slaví gól proti Švýcarsku, který vstřelil útočník Olivier Giroud (druhý zleva).

Článek
Fotogalerie

Kostaričané šokovali svět úvodní výhrou nad Uruguayí 3:1 a svůj skvělý výkon dokázali zopakovat proti dalšímu favoritovi. Po 24 letech tak na MS postoupili do vyřazovací fáze. Italové působili proti úvodnímu duelu s Anglií mdle, jejich hře scházel pohyb i vážnější gólové šance.

Za což je stihl spravedlivý trest. Po zákroku Chielliniho na Campbella sudí neodpískal ve prospěch Kostariky pokutový kop a rozlícení Středoameričané se vzápětí pomstili, když těsně před přestávkou překonal parádní ranou o břevno uzdraveného brankáře Buffona, jenž se na šampionátu v Brazílii představil poprvé, útočník Bryan Ruíz.

Italové se ve druhé půli nezmohli na tlak, ani si nevytvořili šance a o postup se budou muset poprat v posledním utkání. V něm jim stačí k postupu vybojovat remízu.

Francouzi rozstříleli Švýcary

Zatímco poslední tři vzájemné zápasy mezi Francií a Švýcarskem skončily remízou a padly v nich jen dva góly, tentokrát jich fanoušci viděli hned sedm. Na trávníku jasně dominovali svěřenci trenéra Didiera Deschampse. O svém triumfu rozhodli již v prvním poločase, kdy hned třikrát rozvlnili síť za Benagliem. V rozmezí 17. a 18. minuty skórovali Giroud s Matuidim a těsně před přestávkou se po ukázkovém rychlém brejku zapsal do střelecké listiny i Valbuena. Navíc ve 32. minutě ještě Benzema neproměnil pokutový kop.

Po přestávce pokračoval celek galského kohouta v kanonádě. Benzema a Sissoko upravili stav na 5:0 a se Švýcary to nevypadalo vůbec dobře. Ti nakonec v závěru zásluhou Dzemailiho a Xhaky alespoň zmírnili debakl.

Obrat s Hondurasem zařídil Valencia

Francouzi tak navázali na úvodní vítězství proti Hondurasu (3:0), mají na kontě šest bodů při impozantním skóre 8:2, nicméně definitivní jistotu postupu do osmifinále ještě nemají. Ekvádor totiž v nočním duelu zdolal Honduras 2:1.

V Curitibě začal lépe právě Honduras, který poslal do vedení ve 31. minutě Costly. Jenže vedení neudržel. Obrat zařídil ve formě hrající Enner Valencia. Tři minuty po Costlyho gólu nejprve srovnal a v 65. minutě po přímém volném kopu Waltera Ayovího nedal hlavou brankáři Valladaresovi šanci. Valencia skóroval posedmé za posledních šest reprezentačních startů a třetím gólem na turnaji se dotáhl na čelo tabulky kanonýrů.

Ekvádor na MS vyhrál po třech porážkách v řadě a k postupu mu by mělo stačit v závěrečném utkání skupiny s Francií získat stejně bodů jako Švýcarsku proti Hondurasu, protože má lepší skóre než evropský tým.

Páteční program MS:
Skupina D
Itálie - Kostarika 0:1
Branka: 44. Ruíz.
Skupina E
Švýcarsko - Francie 2:5
Branky: 81. Dzemaili, 87. Xhaka - 17. Giroud, 18. Matuidi, 40. Valbuena, 67. Benzema, 73. Sissoko.
Honduras - Ekvádor 1:2
Branky: 31. Costly - 34. a 65. E. Valencia.

Reklama