Hlavní obsah

Legendární kanonýr Shearer: Fred brzdí Brazílii. Blbost, vrací úder Alves

Teresopolis

Nula na kontě a nafilmovaná penalta. Touto větou by se dal shrnout příspěvek brazilského útočníka Freda na šampionátu. Obul se tak do něj někdejší vyhlášený anglický útočník Alan Shearer, který řekl, že Fred není útočníkem hodným brazilské reprezentace. Proti tomu ale vystoupil brazilský obránce Dani Alves.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Brazilský útočník Fred v hlavičkovém souboji s Hectorem Herrerou a Josém Juanem Vazquézem (vpravo) z Mexika.

Článek

Shearer, který v 90. letech patřil mezi nejlepší útočníky na světě a nastřílel za kariéru přes 300 branek, se v brazilských médiích pustil do kritiky Freda, jenž se v obou dosavadních zápasech Brazílie na MS téměř neprosadil a týmu pomohl jen nafilmovanou penaltou v utkání s Chorvatskem. Podle anglické legendy to není ten pravý útočník pro Brazílií.

„Fred brzdí Brazílii. Neběhá a nepomáhá týmu. S ním Brazílie vypadá, jako by měla celý zápas o hráče méně," prohlásil Shearer.

Alves: Raději by se k fotbalu neměl vyjadřovat

To však naštvalo Fredovy spoluhráče v čele s Alvesem. "To je jedna z největších blbostí, jaké jsem slyšel. Mrzí mě to zvlášť kvůli tomu, že to vyšlo z úst bývalého hráče, který ví, jak je těžké se na takovém turnaji prosadit a dávat góly," prohlásil pravý bek Barcelony.

Shearer podle něj postrádá respekt. "Taková prohlášení jsou hanba pro fotbal, protože postrádají respekt k profesionálním hráčům. Takoví lidé by se k fotbalu už neměli vyjadřovat, protože jen urážejí hráče," dodal naštvaný Alves.

Fredovy výkony však kritizuje většina odborníků a to včetně těch brazilských. Bývalý reprezentant Edmilson, který si za "Kanárky" zahrál při triumfu na mistrovství světa 2002, prohlásil, že by Freda posadil na lavičku. "Místo něj bych dal na hrot Neymara a do sestavy zařadil Williana, který měl dobrou sezonu," řekl bývalý hráč Lyonu či Barcelony.

Reklama