Hlavní obsah

Robben by rád oddálil střet s Brazílií

Tenhle zápas může být ozdobou světového šampionátu. Nizozemsko a Chile na turnaji nadchly. Společně už poslaly na cestu domů obhájce titulu ze Španělska, postup mají jistý a teď se v atraktivní vzájemné řeži od 18:00 SELČ utkají nejen o první místo ve skupině, ale také o to, kdo se v osmifinále nejspíš vyhne Brazílii.

Foto: Stefano Rellandini, Reuters

Střelec úvodního nizozemského gólu Arjen Robben (vpravo) oslavuje v utkání proti Austrálii trefu se spoluhráčem Jonathanem de Guzmánem.

Článek

"Jistota postupu nám dává klid, ale vzhledem k tomu, že v osmifinále nastoupíme proti týmu ze skupiny A, budeme chtít Chile porazit, abychom šli dál z prvního místa. Vyhnuli bychom se tak Brazílii, která sice nehraje ideálně, jenže pořád to je velký favorit a velice silný tým," přiznává bonusovou motivaci hvězdný záložník Nizozemců Arjen Robben.

„Předpokládám, že Brazílie porazí Kamerun a skupinu vyhraje," přidává podmínku. Před duelem s Chile ještě nebude vědět, zda je splněna, protože „áčko" se dnes hraje až po zápasech skupiny B. „Pokud chceme hrát o titul, potkali bychom ji v semifinále. V osmifinále ale nebude lehké porazit ani Chorvatsko nebo Mexiko. Tady nejsou lehcí soupeři. Nemáme z Brazilců strach, ale proč na domácí tým narazit tak brzy a zkazit místním fanouškům radost? Pro Brazílii by šampionát nejspíš skončil," varoval soupeře před oranžovou silou.

Sám k ní mohutně přispívá, už třikrát se trefil a jeho zásahy padly po parádních individuálních akcích a vymáchání obrany soupeře i s gólmanem. Zejména pro Španěly bude noční můrou. „To byl jeden z mých nejvydařenějších zápasů," lebedí si 30letý záložník, jenž kope bundesligu v Mnichově. „V reprezentaci nemám tolik defenzívních úkolů, hrajeme jinak než Bayern. Trenér Van Gaal mi dává víc volnosti, což mi vyhovuje. Náš tým hraje technicky, kombinace je rychlejší, přímočařejší, tím pro mě vzniká víc volného prostoru."

Jenže po exhibici se Španělskem (5:1) se Nizozemci trápili s Austrálií (3:2). „Chyběla nám koncentrace. Nebylo to podcenění. Hráli jsme jiným systémem ve středové řadě a ukázalo se, že nám tolik nevyhovuje. Dělali jsme spoustu chyb v rozehrávce. Po změně stran jsme se vrátili k našemu osvědčenému rozestavení a bylo to znát," pochvaloval si Robben spolupráci s dalšími ofenzívními esy Sneijderem a Van Persiem, jenž však proti Chile nenastoupí kvůli kartám.

Reklama