Hlavní obsah

Brazilci i po nevýrazných výkonech útočníkovi Fredovi věří

Trenér brazilské reprezentace Luiz Felipe Scolari neztrácí důvěru v útočníka Freda, i když ten na sebe na domácím mistrovství světa upozornil snad jen nafilmovanou penaltou v úvodním duelu s Chorvatskem (3:1). Zkušený kouč i spoluhráči si myslí, že třicetiletý hráč Fluminense se brzy začne gólově prosazovat.

Foto: Frank Augstein, ČTK/AP

Brazilský útočník Fred (ve žlutém dresu) padá k zemi po souboji s chorvatským stoperem Dejanem Lovrenem (vpravo). Japonský sudí Nišimura nařídil pokutový kop pro domácí Kanárky.

Článek

Scolari se po příchodu na lavičku brazilské reprezentace před osmnácti měsíci zaměřil především na hledání hrotového útočníka, který týmu chyběl během angažmá jeho předchůdce Mana Menezese. Nejprve vsadil na Luíse Fabiana, už o poločase svého prvního duelu s Anglií ho ale nahradil Fredem.

Někdejší útočník Lyonu hned po třech minutách skóroval a zmírnil v Londýně porážku 1:2. Místo v sestavě si pak uchoval a přispěl například k vítězství Brazilců na testovacím turnaji před šampionátem, loňském poháru FIFA.

Krátce poté se však účastník MS 2006 dlouhodobě zranil a od té doby hledá formu. Scolari ovšem Fredovi věří a změny neplánuje. "Proti Kamerunu nastoupíme ve stejné sestavě jako v úvodním zápase proti Chorvatsku. Až podle výkonu možná přistoupím k nějakým změnám," řekl.

Freda se zastal i brazilský kapitán Thiago Silva. "Je to důležitý hráč pro náš tým. Nemusí přece dát gól v každém zápase. Jeho úkolem je také otevírat prostory pro Neymara a další hráče. Neměl by si dělat starosti, když nedává góly, ale jen o to, jak pomáhat týmu," řekl.

Stoper Paris St. Germain navíc věří, že se Fred střelecky probudí. "Jsem si jistý, že se začne trefovat. Bude to stejný příběh jako na Poháru FIFA, kde také v prvních dvou zápasech nedal gól. Jsem si jistý, že proti Kamerunu se trefí a shodí ze sebe tu tíhu," řekl Silva.

Reklama

Související témata: