Hlavní obsah

Kamerun - Brazílie 1:4 Kdo jiný než Neymar? Brazilská hvězda zařídila další výhru i osmifinále proti Chile

MinutaMin. Tým Hráč Akce
17. Neymar 0 : 1
26. Matip 1 : 1
35. Neymar 1 : 2
49. Fred 1 : 3
84. Fernandinho 1 : 4
Záznam online reportáže

Alespoň čestný gól sice dali, jinak ovšem kamerunští Nepřemožitelní lvi v Brazílii zklamali a popáté v řadě skončili na šampionátu už v základní skupině. Pochopitelně že i třetí zápas ve skupině prohráli, protože proti Scolariho týmu - a hlavně pak proti s obrovskou chutí hrajícímu a střílejícímu Neymarovi - neměli vzhledem k vyráběným chybám šanci. Brazílie jubilejní sté utkání na mistrovství světa bez potíží zvládla a do osmifinále, v němž na ni čeká Chile, zamířila podle očekávání z první příčky.

Foto: Michael Dalder, Reuters

Brazilec Neymar slaví gól proti Kamerunu.

Článek

Neymar zase nezklamal. Ani nemohl, protože chyba, jaké se dopustili kamerunští obránci, se snad nevidí ani v pralesní lize. Však se také německý kouč na lavičce „Nepřemožitelných lvů" Finke ironicky usmál, jak laciné vedení jeho svěřenci domácímu týmu vnutili.

Vedení Brazilcům dvakrát vnutili

Moukandjo přišel uprostřed hřiště lacině o míč, Gustavo ho naservíroval největší brazilské hvězdě, které zadáci Kamerunu dali tolik času a prostoru, že svou šanci nemohla neproměnit. Domácí už po sedmnácti minutách vedli a pochopitelně režírovali zápas k obrazu svému, i když ani tentokrát nehráli svůj typický fotbal a uchylovali se ke spoustě diagonálních přihrávek, zdlouhavé rozehrávce a kombinaci.

I tak si šance vytvářeli, což zase nebylo zas až tak divu, protože africký celek hořel ve středu pole a v defenzívě tuplem. Fred měl kupříkladu čtyři minuty po vedoucí trefě Neymara příležitost obrovskou, ale balón nakonec do sítě nedotlačil.

Kamerun tak největší chvíle hrůze přežil a mohl se tudíž pokusit zachránit si alespoň fotbalovou čest. Matip k tomu ve 26. min. blízko, ale po rohovém kopu trefil za přispění Daniela Alvese jen břevno, vzápětí ale vše napravil. David Luiz ho nechal v šestnáctce bez povšimnutí a stoper ze Schalke přihrávku Nyoma bez problémů zužitkoval ve vyrovnávací gól. Mimochodem, šlo o vůbec první trefu jeho týmu na brazilském šampionátu.

Kamerun okamžitě narostl, jenže zmohl se pouze na sérii rohových kopů. Ofenzivní euforii navíc podlehl natolik, že hned z prvního vážnějšího výpadu Brazilců zase inkasoval. Pochopitelně že ho ztrestal zase Neymar. Před šestnáctkou udělal svou typickou kličku doprava a z patnácti metrů střelou pod nohama N´Koulou podruhé v utkání skóroval.

Neymar se namlsal natolik, že začal ke skórování vyzývat i spoluhráče. V nastaveném čase první půle třeba Hulka, jenž ovšem obrovskou příležitostí pohrdl.

Fred hned po půli výhru jistil

Čtyři minuty po přestávce ale Fred po přihrádce Davida Luize vytoužený třetí gól přece jen přidal a uklidněná Brazílie už utkání ovládla docela. A to přesto, že evidentně ubrala na nasazení i tempu a na čtvrtou branku čekala, i když náznaky šancí ještě měla.

Celkem pochopitelně, protože trenér Scolari dvacet minut před koncem raději Neymara dost ostře faulovaného Mbiou vystřídal a šetřil ho na osmifinále. Střídající Fernandinho ale po akci s Oscarem na jeden dotek gól nakonec přece jen vstřelil a ukončil tak střelecké závody s Mexikem za první příčkou ve skupině.

Z ní jde podle očekávání do osmifinále Brazílie, která narazí 28. června v Belo Horizonte na Chile, jež skončilo druhé ve skupině B.

Mistrovství světa ve fotbale - základní skupina A:
Kamerun - Brazílie 1:4 (1:2)
Branky: 26. Matip - 17. a 35. Neymar, 49. Fred, 84. Fernandinho. Rozhodčí: Eriksson - Klasenius, Warnmark (všichni Švéd.). ŽK: Enoh, Salli, Mbia. Diváci: 69 112.
Kamerun: Itandje - Nyom, Matip, N'Koulou, Bedimo - N'Guemo - Moukandjo (59. Salli), Mbia, Enoh, Choupo-Moting (81. Makoun) - Aboubakar (72. Webó.) Trenér: Finke.
Brazílie: Júlio César - Daniel Alves, David Luiz, Thiago Silva, Marcelo - Paulinho (46. Fernandinho), Luiz Gustavo - Oscar, Neymar (71. Willian), Hulk  (63. Ramires) - Fred. Trenér: Scolari.

Reklama

Související témata: