Hlavní obsah

Chorvatsko - Mexiko 1:3Mexičané v druhé půli excelovali a rozcupovali naděje Chorvatů

MinutaMin. Tým Hráč Akce
72. Márquez 0 : 1
75. Guardado 0 : 2
82. Hernández 0 : 3
87. Perišič 1 : 3
Záznam online reportáže

Fotbalisté Mexika slaví postup do osmifinále fotbalového mistrovství světa v Brazílii. Při třetím vystoupení ve skupině A v průběhu druhého poločasu excelovali při standardních situacích a zničili chorvatský sen o postupu mezi šestnáct nejlepších týmů. El Tri se v další fázi turnaje utkají s Nizozemskem.

Foto: Paul Hanna, Reuters

Mexický kouč Miguel Herrera při utkání s Chorvatskem.

Článek

Mexičanům stačila k postupu remíza, což bylo na jejich projevu patrné. Po ztrátě míče se formovali do neprostupného defenzivního šiku. V obraně byli velmi disciplinovaní, důslední a soupeři nedopřáli prakticky žádný prostor. Každé šance k brejku se naopak chopili a pádili atakovat chorvatskou branku.

Po patnácti minutách měli Chorvaté velké štěstí, když dělovku Herrery zpoza velkého vápna zastavilo břevno, o čtyři minuty později se pak protáhl po kolmém pasu do ideální pozice Peralta, jenže v klíčovém okamžiku podklouznul.

Chorvaté se s výjimkou několika standardních situací vůbec nedostali na dostřel branky Mexika. Její strážce Ochoa mohl být naprosto v klidu, do přestávky neměl žádné starosti.

Chorvatsko po obrátce přeci jen trošku přitlačilo v ofenzivě, ale o šancích si mohlo nechat zdát. Mexičané byli totiž velmi pozorní, nedovolili soupeři žádné průniky po krajích hřiště, skvěle vykrývali prostor.

A postupně svírali Chorvaty v ofenzivních kleštích, snažili se evropského soka zlomit. Jenže po ráně Guardada, kterou Srna v pokutovém území zablokoval rukou, zůstala píšťalka sudího němá. Vzápětí pak Čorluka vyhlavičkoval těsně před čárou rohový kop Herrery mířící do branky.

Chorvaté dvě varování nevzali vážně, a tak brzy získali jistotu cesty domů. Po přetaženém rohovém kopu Herrery totiž hlavičkující Márquez poslal Mexičany do vedení. A vzápětí ukázal po akci Henándeze obrovský přehled Peralta, který s ledovým klidem poslal míč napříč pokutovým územím k nekrytému Guardadovi, jenž zpečetil postup Mexika do osmifinále.

Chorvaté v daný okamžik potřebovali k postupu tři góly. Na zvrat však neměli síly, ani příležitosti. A když už se Rebič obranou mexického týmu protáhl, nedokázal ve vyložené pozici míč do sítě dopravit.

Na víc už se Chorvaté nezmohli. Když pak centr prodloužený Márquezem trknul do sítě Hernández, byli Mexičané v euforii. Zato jejich sok absolutně nechápal, co se děje. Chorvaté dohrávali zcela frustrováni. Perišič dokázal korigovat, vzápětí však po drsném faulu šampionát skončil ještě o pár minut dříve pro střídajícího Rebiče, který vyfasoval červenou kartu.

Mistrovství světa ve fotbale - základní skupina A:
Chorvatsko - Mexiko 1:3 (0:0)
Branka: 87. Perišič - 72. Márquez, 75. Guardado, 82. Hernández. Rozhodčí: Irmatov - Rasulov (oba Uzb.), Kočkarov (Kyrg.). ŽK: Rakitič - Márquez, Vázquez. ČK: 89. Rebič (Chorvatsko). Diváci: 41 212.
Chorvatsko: Pletikosa - Vrsaljko (57. Kovačič), Čorluka, Lovren, Pranjič (74. Jelavič) - Modrič, Rakitič - Srna, Olič (69. Rebič), Perišič - Mandžukič. Trenér: Kovač.
Mexiko: Ochoa - Aguilar, Rodríguez, Márquez, Moreno, Layún - H. Herrera, Vázquez, Guardado (84. Fabián) - G. Dos Santos (62. Hernández), Peralta (79. Peňa). Trenér: Herrera.

Reklama

Související témata: