Hlavní obsah

Už měl být v důchodu, ale přepsal historii. Mondragón vymazal ze statistik legendárního Millu

Praha

Čtyřicet tři let a tři dny! Kolumbijský brankář Faryd Mondragón je od úterý nejstarším hráčem, který kdy zasáhl do zápasu fotbalového mistrovství světa. Při souboji s Japonskem ve skupině C nastoupil do hry v posledních pěti minutách a na hřišti oslavil se spoluhráči třetí vítězství na brazilské půdě. Jihoameričané přepsali při letošním šampionátu dějiny účasti země, protože jejich maximem v předešlých čtyřech startech bylo vystoupení v Itálii 1990, kde jednou vyhráli a jednou remizovali.

Foto: Dylan Martinez, Reuters

Kolumbijský brankář Faryd Mondragón je ve 43 letech nejstarším fotbalistou, který si zahrál na mistrovství světa.

Článek

„Je pro mě neuvěřitelnou ctí, že mohu být součástí našeho skvělého týmu," rozplýval se po triumfu nad Japonskem Mondragón. „Nyní mohu hrdě říkat, že jsem člověk, který ztělesňuje kolumbijský fotbal a jeho historii," usmíval se v euforii třiačtyřicetiletý gólman.

Překonal rekord legendárního Kamerunce Rogera Milly, jemuž bylo při posledním startu na MS 28. června 1994 v USA při souboji s Ruskem 42 let a 39 dnů. Mondragón je na třetím mistrovství světa. Představil se shodou okolností právě na šampionátu v Americe, kde Milla končil reprezentační kariéru. Následně zasáhl do hry ve Francii 1998.

Tehdy opouštěl hřiště v Lens po posledním souboji ve skupině s Anglií v slzách. Snil o historicky druhém postupu země do osmifinále. A mezi tyčemi čaroval. Jenže nakonec v přímém souboji po výhře 2:0 jásal tým kolem Davida Beckhama. Slabou útěchou bylo pro kolumbijského brankáře, že odborníci jej označili za nejlepšího gólmana základních skupin.

S fotbalem chtěl praštit

Na další tři šampionáty Kolumbie nepostoupila. A Mondragón zvažoval konec kariéry. „Před dvěma lety jsem chtěl skončit. Minimálně v reprezentaci. Ale trenér Pekerman mě přemluvil, abych pokračoval. Nebýt jeho, určitě jsem skončil," přiznal Mondragón, že už mohl být ve fotbalovém důchodu. „Nyní mu vděčím za nejkrásnější dárek v životě," připomínal, že v sobotu slavil narozeniny.

Ač Kolumbie juchala nad senzačním třetím vítězstvím na mistrovství, středem pozornosti byl byť jen kvůli závěrečným minutám střídající Mondragón. „Dostalo se mu odměny za tvrdou práci v průběhu celé kariéry," pronesl na adresu spoluhráče Carlos Carbonero, kolumbijský záložník. „On je nejen obdivuhodný brankář, ale hlavně skvělý člověk. A já jsem rád, že je Kolumbijec," smál se Carbonero.

Další start na MS nejspíš nepřidá

Mondragón tuší, že proti Japonsku byl v dresu národního mužstva na hřišti naposledy. Minimálně při mistrovství světa. Ale radost mu to nijak nekalí. „Nyní jsem pyšný na náš tým," vyprávěl nadšeně Mondragón, když si dostatečně vychutnal potlesk zaplněných tribun, na nichž měli jasnou převahu fanoušci Kolumbie. „Z naší hry je patrné, že píšeme historii. Získali jsme devět bodů ve skupině, což nám dává obrovskou psychickou sílu do další fáze turnaje," přemítal Mondragón nad osudem Kolumbie na šampionátu.

Dalším protivníkem jeho země bude Uruguay. Mondragón v reprezentaci zažil hráče, kteří v Itálii vybojovali senzační postup do osmifinále. Hrál v sedmi zemích světa, a tak má právo, aby srovnával. „Naší obrovskou výhodou je, že pětadevadesát procent mužstva hraje v Evropě, má zkušenost s tamní vysokou úrovní fotbalu a celkově je tudíž náš tým vyspělý," přemítal Mondragón. „Když jsem byl na šampionátu před dvaceti lety v USA, byl poměr přesně opačný. Jen pět procent našich reprezentantů nehrálo v Kolumbii. Neměli jsme zkušenosti," vysvětloval proměnu týmu.

Mondragón však po rekordním zápisu z osobního pohledu a skvostném představení týmu ve skupině nepochybuje, že bude součástí šampionátu ještě více než jeden zápas. „Uruguay bude obtížný protivník, ale máme sílu, abychom postoupili mnohem dál, než do osmifinále."

Reklama

Související témata: