Hlavní obsah

Francouzi v Brazílii žehlí jihoafrickou blamáž, z Nigérie nejsou nadšení

Praha

Nevyužili možnost poprvé od zlatého MS 1998 vyhrát všechny tři zápasy ve skupině. Jinak ale zatím mohou být fotbalisté Francie na šampionátu v Brazílii spokojení. Tým, na němž stále leží stín blamáže z MS 2010 v JAR, vyhrál skupinu E a v osmifinále narazí na Nigérii. Pokud Deschampsovo mužstvo uspěje, ve čtvrtfinále se mu rýsuje bitva s Německem.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Francouzi slaví gól proti Švýcarsku, který vstřelil útočník Olivier Giroud (druhý zleva).

Článek
Fotogalerie

Bezbranková plichta s Ekvádorem nepotvrdila gólové hody z prvních dvou zápasů. Svůj účel ovšem splnila, Francie se vyhnula Argentině. „Vyhráli jsme skupinu a jdeme dál. To byl náš hlavní úkol, který jsme splnili," poukázal kanonýr Karim Benzema.

„Proti Ekvádoru jsme nebyli efektivní. Důležité ovšem je, že jdeme do druhé fáze turnaje jako vítězové skupiny. Musíme se dobře připravit na Nigérii, která rozhodně není v osmifinále náhodou. Podcenění nepřipadá v úvahu," ujišťoval kouč Didier Deschamps.

Nejspíš by brali jiného soupeře

„Z Nigérie nejsou Francouzi rozhodně nadšení. Řada hráčů odtamtud odchází do světa právě přes Francii, oba týmy mají dost společného. Vidím to 50 na 50, určitě by si uměli představit příhodnějšího soupeře," poukazuje český trenér Verner Lička, který prožil část kariéry ve Francii a od té doby je na její fotbal zatížený.

„Francouzi hrají dobře a kvalitu mají. Trenér Deschamps mužstvu vtiskl týmového ducha a kolektivní sílu," všímá si bývalý kouč národního týmu Ivan Hašek, který jako hráč a kouč působil ve Francii osm let.

„Takového týmového ducha jsme od nich už dlouho neviděli," shoduje se s ním Vladimír Šmicer, další „Francouz" českého fotbalu.

Ve čtvrtfinále mohou čekat neoblíbení Němci

Tým galského kohouta má co napravovat. Na minulém MS se postavil proti trenéru Domenechovi, dokonce proti němu stávkoval. „Ani ME 2012 se jim nepovedlo. Především díky Deschampsovi ale mužstvo očistili. Jistá averze panuje ještě proti Evrovi, který byl jedním z viníků revolty. Ale týmový spirit už je pozitivní. A sebevědomí mají velké," říká Lička.

Pokud vyřadí Nigérii, mohla by Francie ve čtvrtfinále narazit na Německo. „A toho se strašně bojí, to dobře vím. V současné formě možná zbytečně, podle mě by to bylo 50 na 50. Šampionát teď podle mě jasného favorita nemá," přemítá Ladislav Vízek, další český internacionál s francouzskou minulostí.

„Obavy z Němců měli dlouhodobě. Mladí hráči teď ovšem odcházejí do předních klubů Anglie, Španělska i Itálie, po stránce sebevědomí už je současná francouzská generace jiná," dodává Lička.

Reklama

Související témata: