Hlavní obsah

Nepracujte, fanděte! Klinsmann před duelem s Němci napsal Američanům omluvenky

Spojené státy zachvátilo fotbalové šílenství a zájem o „soccer" alespoň načas dosahuje úrovně známé například z Evropy. Tým USA čeká ve čtvrtek v Recife utkání o bytí a nebytí na světovém šampionátu proti Německu a vedení týmu s humorem vybídlo Američany, aby fandili i přes odpolední čas zápasu. Kouč USA Jürgen Klinsmann rozeslal přes sociální sítě vlastnoručně podepsané omluvenky pro zaměstnavatele.

Foto: Julio Cortez, ČTK/AP

Kouč Spojených států Jürgen Klinsmann na tiskové konferenci před utkáním s Německem.

Článek
Fotogalerie

Během šampionátu v Brazílii se v USA dějí věci tradičně nevídané: bary s televizemi praskají ve švech a patriotismem proslulí Američané beze zbytku naplňují moto „One team, one nation". Nedělní duel s Portugalskem (2:2) byl v USA nejsledovanějším přenosem z kopané v historii a překonal dokonce i sledovanost finálových klání baseballu či basketbalové NBA. Stále živá naděje Spojených států na postup do osmifinále samozřejmě zájem ještě posiluje.

Háček je ovšem v tom, že čtvrteční zápas s Německem, v němž stačí oběma týmům k zajištění postupu remíza, začíná v Americe ve 13:00. Klinsmann proto vtipně apeluje na vedení firem, aby přimhouřili oči a dovolili lidem strávit prodlouženou obědovou pauzu u televizních obrazovek. Za tím účelem rozeslal vlastnoručně podepsané omluvenky s hlavičkou fotbalové federace USA.

Šéfe, jděte příkladem

„Prosím, omluvte ... ve čtvrtek 26. června ze zaměstnání. Chápu, že jeho nepřítomnost může snížit produktivitu vašeho pracoviště, ale mohu vás ujistit, že jde o důležitou věc. Národní tým hraje rozhodující utkání proti Německu a potřebuje podporu celého národa, aby postoupil do další fáze," píše Klinsmann na lístku pro šéfy firem. „Mimochodem, jako správný vedoucí byste měl jít příkladem a vzít si rovněž volno. USA do toho!" doplnil německý trenér, který vede tým Spojených států od roku 2011.

Američané v úvodní fázi turnaje porazili Ghanu 2:1, remizovali s Portugalskem 2:2 a v tabulce skupiny G jsou se čtyřmi body druzí za Německem jen vinou horšího skóre. V závěrečném duelu, který má pro Klinsmanna zvlášť pikantní náboj, mohou za určitých okolností i prohrát, už remíza by jim zajistila přímý postup do osmifinále.

Reklama

Související témata: