Hlavní obsah

Bůh chtěl, abychom postoupili, radovali se Brazilci. Postup byl tak blízko, litovali Chilané

Belo Horizonte/Praha

Spadl jim kámen ze srdce. Pokud by Brazilci v osmifinále s Chile padli, fanoušci i média by je rozcupovali. Zlatý sen Kanárků však díky lépe zvládnutému penaltovému rozstřelu žije dál.

Foto: Toru Hanai, Reuters

Brazilci David Luiz (vpravo) a Neymar, kteří proměnili své penalty v rozstřelu, slaví postup Brazílie přes Chile.

Článek
Fotogalerie

„Teď už nám chybí jen tři kroky, abychom naplnili můj velký sen a sen všech Brazilců," zářil brankář Júlio César, kterého Brazilci díky dvěma chyceným penaltám vynášejí do nebes. „Díky Júliovi jsme postoupili," vysekl Césarovi poklonu záložník Hulk, který gólmanovi děkoval dvojnásob. Svojí chybnou rozehrávkou u vlastní šestnáctky totiž zavinil vyrovnávací gól Chilanů, navíc byl jedním ze dvou brazilských hráčů, kteří neproměnili penaltu.

„Když jsem nedal penaltu, spoluhráči mě podpořili. Bůh chtěl, abychom postoupili. Bylo to vydřené, ale povedlo se, to je hlavní. Dřeli jsme, i když jsme všichni měli křeče," podotkl Hulk.

Chile budilo respekt, vždyť porazilo Španělsko, Austrálii, odehrálo skvělou partii s Nizozemskem. Kanárkům bylo minimálně vyrovnaným soupeřem. A kdyby rána Pinilly v samém závěru šla o pár centimetrů níž, skončila by namísto na břevně v síti. A dál by šli Chilané.

„To břevno pro nás byla těžká rána, protože jsme byli velmi blízko postupu. Kdyby to byl gól, byl by to historický okamžik pro naši zemi. Rozhodně se ale nemáme za co stydět. Ovšem morální vítězství se nepočítá," řekl chilský trenér Jorge Sampaoli, který svůj tým na favorita skvěle připravil.

„Chile hraje velmi dobře a organizovaně, bylo těžké se prosadit. Ale nakonec se nám povedlo postoupit. Hráči v neděli dostanou volno a mohou odjet domů za svými rodinami. Pak se začneme připravovat na čtvrtfinále, ve kterém budeme hrát ještě lépe," uvedl kouč domácích Luiz Felipe Scolari

Reklama

Související témata: