Hlavní obsah

Němci se až v prodloužení protrápili k postupu, ve čtvrtfinále je i Francie

Praha
Aktualizováno

Už šest místenek je zaplněno ve čtvrtfinále fotbalového mistrovství světa. Skrz osmifinálové brány se v pondělí prodraly reprezentační týmy Francie a Německa. Svěřenci kouče Deschampse porazili Nigérii 2:0, ovšem Afričané jim nedali nic zadarmo a Les Bleus rozhodli o svém postupu až v poslední dvacetiminutovce. Mnohem hůře se vedlo hráčům Nationalelf - ti se trápili s Alžírskem a o svém postupu rozhodli až v prodloužení, které vyhráli těsně 2:1. Oba evropští zástupci se v pátek utkají o účast v semifinále.

Foto: Edgard Garrido, Reuters

André Schürrle slaví vedoucí gól Německa v osmifinále MS nad Alžírskem.

Článek
Fotogalerie

Nigerijci šli do zápasu naplno a už v úvodních minutách se vrhli do útoku. V 19. minutě rozvlnil síť Emmanuel Emenike, jenže americký rozhodčí Mark Geiger branku kvůli spornému milimetrovému ofsajdu neuznal. Francouzi se probrali až po ráně Pogby, ale proti němu se vytáhl brankář Enyeama.

Pondělní program na MS:
Osmifinále
Francie - Nigérie 2:0 (0:0)
Branky: 79. Pogba, 90+2. vlastní Yobo.
Německo - Alžírsko 2:1 (0:0, 0:0) po prodloužení
Branky: 92. Schürrle, 119. Özil - 120+2. Džabú.

Úřadující mistr Afriky nakonec doplatil na špatnou koncovku, protože v Brasilii nehrál špatný fotbal. Francouzi ale ovládli druhou polovinu druhé půle a dvěma góly rozhodli. V 79. minutě předvedl nejistý zákrok do té doby spolehlivě chytající Enyeama a Pogba neměl problém usměrnit hlavičku do odkryté branky. V nastaveném čase si pak vstřelil smolný vlastní gól stoper Yobo.

Francie tak drží tradici - vždy, když tým galského kohouta postoupil do vyřazovací fáze, dosáhl minimálně na čtvrtfinále. Ve čtyřech ze šesti případů z toho byla medaile.

Německé trápení

Fotbalisté Německa šli do zápasu proti Alžírsku jako jasný favorit, ale už v průběhu prvního poločasu se ukázalo, jak vyrovnané oba celky jsou. „Pouštní lišky" běhaly jako o život a evropskému gigantovi dělalo velké potíže projít střed hřiště a dostat se do šance. Naopak Alžířané hráli přímočaře a po rychlých brejcích několikrát ohrozili Manuela Neuera.

Dramatický duel nakonec dospěl až do prodloužení. Hned v jeho druhé minutě se parádně trefil André Schürrle a o postupu Němců už pochyboval jen málokdo. Ve 119. minutě ještě přidal pojistku Özil, ale když vzápětí snížil Džabú, museli se Němci koncentrovat na udržení hubeného náskoku. To se svěřencům kouče Löwa nakonec podařilo, takže se mohou těšit na páteční čtvrtfinále s Francií. Alžírsko sice na MS končí, ale na své výkony v Brazílii může hrdě vzpomínat.

Reklama

Související témata: