Hlavní obsah

Argentina - Švýcarsko 1:0 PPŠvýcarskou tvrz dobyli až Messi s Di Maríou. Favorit jde do čtvrtfinále

MinutaMin. Tým Hráč Akce
118. Di María 1 : 0
Záznam online reportáže

Až v prodloužení si fotbalisté Argentiny vybojovali postup do čtvrtfinále mistrovství světa, když v Sao Paulu dlouho nedokázali prorazit červenou švýcarskou zeď. Povedlo se to až dvěma největším hvězdám. Lionel Messi ve 118. minutě ideálně našel Angela Di Maríu a ten přízemní střelou prodloužil argentinský sen o titulu a poslal Hitzfeldovy svěřence domů.

Foto: Paulo Whitaker, Reuters

Švýcarský záložník Admir Mehmedi (vpravo) se snaží zastavit Argentince Lionela Messiho.

Článek

Dlouhé minuty to byla taktická bitva, kterou sice řídili generálové Messi na argentinské a Shaqiri na švýcarské straně, ale oba byli soupeřovými hráči velmi dobře střeženi. Do zakončení se nedostal ani jeden z nich. Přesto se jim podařilo párkrát přihrát do solidní pozice spoluhráčům, nikdo z nich se k nebezpečné střele nedostal.

Drmič zahodil tutovku

Jako první vážněji zahrozili Švýcaři, když Shaqiri ideálně uvolnil Xhaku, který vystřelil po zemi, ale Romero před brankovou čárou reflexivně nohou míč vyrazil. Vzápětí se na druhé straně odrazil centrovaný míč od ramena Higuaína přímo k Lavezzimu, který sice pohotově vystřelil, ale jen do náruče brankáře Benaglia. Když po rohovém kopu Di Maríi líznul míč hlavou vedle branky, vypadalo to, že favorizovaní Argentinci převezmou režii zápasu, a prosadí se i gólově.

Opak byl pravdou. Po rychlé akci Švýcarů Shaqiri ideálně našel v šestnáctce Drmiče, který šel sám na Romera a mohl se ho zeptat, do kterého místa branky mu míč poslat. Zřejmě vyslyšel jeho přání, protože mu ho dal lehkým obloučkem přímo do rukavic. Slibnou příležitost si vypracovali před koncem poločasu i Jihoameričané. Messi se dostal po sérii narážeček mezi soupeřovými hráči na hranici šestnáctky, našel Di Maríu, ale ten opět mířil jen do gólmana.

Neprostupná červená zeď

Po změně stran byl víc vidět Shaqiri. Nejprve ideálně přihrál v pokutovém území Xhakovi, ale ten pálil nad branku. O pár minut později to zkusil sám z větší vzdálenosti. Romerovi míč vypadl z rukavic, sám si ho ještě ukopl a měl co dělat, aby ho chytil na hranici šestnáctky před dotírajícím protihráčem.

Argentinci poté zvýšili obrátky a po rychlé akci se dostal ke střele nabíhající obránce Rojo. Mířil do protipohybu gólmana, který ale míč vyrazil. Zle mohlo být se Švýcary po hodině hry, kdy Messi sebral míč váhajícímu Schärovi, ale ten ho poslal k zemi, což bylo jediné řešení, aby mu argentinský kapitán neutekl a nešel sám na gólmana. Krátce na to poslal Rojo ostrý centr před branku a do té doby neviditelný Higuaín zacílil hlavou pod břevno. Benaglio tam však dosáhl a míč vytlačil nad břevno.

Argentinci získali územní převahu, Messi si s Di Maríou hledali přihrávkami a centry spoluhráče v šestnáctce, ale míče se jako od červené zdi odráželi od švýcarských zadáků zpět do pole. Modrobílá lavina se ovšem valila dál. Po akci Messiho a centru Zabalety hlavičkoval Higuaín vedle branky. Po dalším centru Di Maríi se odražený míč dostal k Messimu, který pálil z osmnácti metrů pár centimetrů nad břevno. Švýcaři si na pár minut vydechli, do šestnáctky se dostal Drmič, ale místo zakončení tahal Roja za trenky.

Marné dobývání

Messi znovu zavelel k ofenzívě a sám vyzval centrem ke skórování Palacia, ale míč z jeho hlavy skončil mimo tři tyče. Tak to zkusil Messi sám, ale Benaglio míč vyrazil a obětavě skočil pod nohy dobíhajícího Palacia. V poslední minutě parádními kličkami proběhl do šestnáctky Messi, ale červenou zeď před Benagliou neprorazil. Už v nastavení po ojedinělé akci a trestném kopu hlavičkoval na druhé straně Schär, ale branku také netrefil. Zápas šel tedy do prodloužení.

V něm tlak Argentinců pokračoval. Po dalším z mnoha centrů hlavičkoval Palacio, ale gólman Benaglio byl připravený. Švýcaři však dokázali každou příležitost, kdy získali míč, využít k protiútokům, jenže k zakončení se nedostali. Shaqiri znovu začal vymýšlet, Gagovi nasadil parádní jesle, společně s Behramim proháněli soupeře, ale bez konečného efektu.

Také druhou část prodloužení začali lépe Argentinci. Parádní střelu vyslal na branku Di María, ale švýcarský brankář míč opět bravurně vyrazil.

Rozhodl Di María

S přibývajícími minutami ztrácela hra tempo. Hráčům ubývaly síly, snad jen Messi měl bezedný rezervoár. Znovu a znovu se pouštěl mezi soupeřovy obránce, ale neprorazil. Di María zase zkoušel pálit ze všech pozic, ale ani on nebyl úspěšný. Zbývaly tři minuty, když Lichtsteiner ztratil míč u půlící čáry, Palacio okamžitě našel Messiho, ten vpravo Di Maríu a jeho dělovka po zemi skončila v síci.

Švýcaři se nevzdali. Na rohový kop šel i Benaglio, ale neuspěl. Závěr prodloužení byl nesmírně dramatický. Vyrovnat mohl nejprve Dzemaili, který z přímého volného kopu orazítkoval zblízka tyč, míč se znovu odrazil do jeho nohy a od ní těsně vedle pravé tyče. V posledních sekundách kopal Shaqiri trestný kop ze sedmnácti metrů, ale trefil jen zeď a Švýcaři tak balí kufry.

Mistrovství světa ve fotbale - osmifinále:
Argentina - Švýcarsko 1:0 po prodloužení (0:0, 0:0)
Branka: 118. Di María. Rozhodčí: Eriksson - Klasenius, Wärnmark (všichni Švéd.). ŽK: Rojo, Di María, Garay - Xhaka, Fernandes. Diváci: 63 255.
Argentina: Romero - Zabaleta, F. Fernández, Garay, Rojo (105.+1 Basanta) - Gago (106. Biglia), Mascherano, Di María - Lavezzi (74. Palacio), Messi, Higuaín. Trenér: Sabella.
Švýcarsko: Benaglio - Lichtsteiner, Djourou, Schär, Rodriguez - Behrami, Inler - Shaqiri, Xhaka (66. Fernandes), Mehmedi (113. Dzemaili) - Drmic (82. Seferovic). Trenér: Hitzfeld.

Reklama

Pavouk - Vyřazovací část MS ve fotbale

  • Osmifinále

  • 28.06.14      18 : 00 Belo Horizonte
    Brazílie Brazílie Chile Chile
    1 : 1
    na penalty 3 : 2
  • 28.06.14      22 : 00 Rio de Janeiro
    Kolumbie Kolumbie Uruguay Uruguay
    2 : 0
  • 30.06.14      18 : 00 Brasília
    Francie Francie Nigérie Nigérie
    2 : 0
  • 30.06.14      22 : 00 Porto Alegre
    Německo Německo Alžírsko Alžírsko
    2 : 1
    po prodloužení
  • 29.06.14      18 : 00 Fortaleza
    Nizozemsko Nizozemsko Mexiko Mexiko
    2 : 1
  • 29.06.14      22 : 00 Recife
    Kostarika Kostarika Řecko Řecko
    1 : 1
    na penalty 5 : 3
  • 01.07.14      18 : 00 Sao Paulo
    Argentina Argentina Švýcarsko Švýcarsko
    1 : 0
    po prodloužení
  • 01.07.14      22 : 00 Salvador
    Belgie Belgie Spojené státy USA
    2 : 1
    po prodloužení
  • Čtvrtfinále

  • 04.07.14      22 : 00 Fortaleza
    Brazílie Brazílie Kolumbie Kolumbie
    2 : 1
  • 04.07.14      18 : 00 Rio de Janeiro
    Francie Francie Německo Německo
    0 : 1
  • 05.07.14      22 : 00 Salvador
    Nizozemsko Nizozemsko Kostarika Kostarika
    0 : 0
    na penalty 4 : 3
  • 05.07.14      18 : 00 Brasília
    Argentina Argentina Belgie Belgie
    1 : 0
  • Semifinále

  • 08.07.14      22 : 00 Belo Horizonte
    Brazílie Brazílie Německo Německo
    1 : 7
  • 09.07.14      22 : 00 Sao Paulo
    Argentina Argentina Nizozemsko Nizozemsko
    0 : 0
    na penalty 4 : 2
  • Finále

  • 13.07.14      21 : 00 Rio de Janeiro
    Německo Německo Argentina Argentina
    1 : 0
    po prodloužení
  • 12.07.14      22 : 00 Brasília O 3. místo
    Brazílie Brazílie Nizozemsko Nizozemsko
    0 : 3