Hlavní obsah

Vrátil se do sestavy a přinesl Belgičanům spásu. Nejsem hrdina, odmítal poklony Lukaku

Praha

Byl klíčovým mužem na cestě k postupu fotbalistů Belgie do čtvrtfinále mistrovství světa v Brazílii. Ač na trávníku nebyl ještě ani tři minuty zařídil Romelu Lukaku gólovou nahrávku, kterou tým trenéra Wilmotse nalomil sebevědomé Američany, vzápětí pak parádním druhým gólem zajistil vítězství Rudých ďáblů a zlomil osmifinálové prokletí své země trvající už tři šampionáty. Mezi osm nejlepších prošla Belgie poprvé od roku 1986, kdy skončila na MS v Mexiku čtvrtá.

Foto: Yves Herman, Reuters

Střídající Romelu Lukaku rozhodl druhým gólem v prodloužení o postupu Belgie přes USA.

Článek

„Necítím se jako hrdina národa. Postup jsme vybojovali dohromady jako jeden tým. Je tu třiadvacet belgických hrdinů," odmítal chválu borec, který patří Chelsea, ale poslední sezónu hostoval v Evertonu.

„Hráli jsme skutečně perfektně. Jediným problémem byla naše přesnost. Kluci odváděli fantastickou práci, ale stejně dobrý byl i brankář Howard," ocenil výkon protivníka gólman Belgie Thibaut Courtois.

Belgičané zejména v průběhu druhého poločasu Američany přikovali k jejich pokutovému území, ale vyložené příležitosti zahazovali ve zběsilém tempu. Až když naskočil v první minutě prodloužení do osmifinálové bitvy s USA Lukaku, zvrátil děj. Byl plný síly.

Na MS na sebe přitom dosud upozornil hlavně podrážděnou reakcí poté, co byl střídán Origim v duelu s Rusy, proti korejskému celku pak vůbec nenastoupil a do sestavy ho kouč vrátil až na prodloužení osmifinále. A byl to klíčový krok.

Belgičané přitom zápasu dominovali už od první minuty, ale nebyli schopní prostřelit amerického brankáře, shodou okolností spoluhráče mladého belgického útočníka z Evertonu. „Trenér měl dobrý taktický plán a myslím, že jsme jeho pokyny po celý zápas plnili naprosto dokonale. Jen chyběly góly," říkal Lukaku.

V žádném ze zápasů v průběhu skupiny přitom nebyli Belgičané tak dominantní jako proti USA. „Byl to náš souboj s brankářem Howardem. Myslím, že chytal životní zápas. Ale byli jsme trpěliví a v prodloužení našli dvě díry ve zdi, kterou mezi tyčemi vystavěl," radoval se Eden Hazard, záložník Belgie. „Howard byl skutečně neuvěřitelný," přitakal Marc Wilmots, trenér Belgičanů.

Vyrovnání bylo blízko. Projevila se únava, říkal Hazard

Když evropský tým získal v průběhu první části prodloužení dvoubrankové vedení, zdál se být zápas rozhodnutý. Jenže Američané nerezignovali. Hned po nástupu do druhé patnáctiminutovky korigovali a nebyli daleko od vyrovnání. „Trošku se nás projevila únava," mínil Hazard. Klíčovým se ukázal být zákrok belgického brankáře, který pohotově zmařil skvěle zahranou standardní situaci soupeře, na jejímž konci byl ve stoprocentní příležitosti Dempsey. „Byl to nejtěžší zákrok zápasu, ostatní střely nebyly tak nebezpečné," přemítal Courtois.

Protože podruhé už neinkasoval, mohou se Belgičané těšit na čtvrtfinálový souboj s Argentinou. „Dopřejeme si jen malinkou oslavu, ale už od středy budeme myslet na čtvrtfinále," vyprávěl nadšený Lukaku.

„Jsme jasným outsiderem zápasu. Ale věřím, že máme šanci projít dál," říkal Hazard a odmítal srovnání s hvězdným Argentincem Messim. „Rozhodně nejsem v kariéře tak daleko jako on," usmál se belgický klenot patřící Chelsea. „Nebudeme favoritem zápasu, ale naše touha udělat ještě další krok je obrovská," přitakal trenér Wilmots, že by s týmem rád napodobil největší úspěch belgického fotbalu, což by postup mezi čtyři nejlepší garantoval.

Reklama

Související témata: