Hlavní obsah

Obama děkoval fotbalistům USA. Brankář Howard si podle něj musí oholit plnovous

Washington

Fotbalisté USA zanechali na mistrovství světa v Brazílii i přes osmifinálové vyřazení s Belgií velmi sympatický dojem, což ocenil i americký prezident Barack Obama. Při telefonátu s kapitánem Clintem Dempseym a brankářem Timem Howardem z Oválné pracovny poděkoval týmu za reprezentaci, která podle něj naplnila Američany hrdostí.

Foto: Ruben Sprich, Reuters

Brankář Tim Howard sbírá míč těsně před kopačkou německého útočníka Thomase Müllera.

Článek

"Je neuvěřitelné, jak jste si získali srdce celé země," řekl Obama americkým fotbalistům, kteří vypadli po úterní porážce 1:2 s Belgií po prodloužení. "Vím, že je to zklamání. Ale důležité je to, čeho jste dosáhli," uvedl Obama, který zápasy také pečlivě sledoval. Američtí fanoušci poprvé vzali fotbalový šampionát za svůj a sledovanost zápasů USA překonávala dokonce i čísla z baseballové Světové série či finále NBA.

Obama žertoval na adresu gólmana Howarda, jenž si připsal rekordních 16 zákroků a stal se hlavním americkým hrdinou osmifinálového zápasu. Podle prezidenta si gólman Evertonu bude muset oholit bujný plnovous, aby unikl pozornosti a vyhnul se po návratu do USA davům, které svým výkonem strhl. Celé mužstvo pozval do Bílého domu.

Howard a spol. mají zamířit i do Pentagonu. Po utkání s Belgií byl zkušený gólman na Wikipedii chvíli žertem uveden jako ministr obrany a skutečný šéf rezortu Chuck Hagel ho pozval na návštěvu. "Řekl Howardovi, že po menším výcviku by jednou mohl opravdu ministrem obrany být," uvedl mluvčí Pentagonu John Kirby.

Reklama

Související témata: