Hlavní obsah

Sneijder nezáří jako v Africe, ale cítí se jako mladíček! I díky tréninkům kickboxu

Praha

Nezáří jako kolegové. Hrne se na něj kritika. V Brazílii je stínem hráče, jehož fanoušci kdysi obdivovali. Vždyť na fotbalovém MS 2010 vstřelil pět gólů a jeho forma byla ničivou zbraní. S vyhlídkou dnešního čtvrtfinále proti Kostarice však zůstává záložník Nizozemska Wesley Sneijder zcela nad věcí. Po jistém útlumu jej žene nenaplněný sen...

Foto: Felipe Dana, ČTK/AP

Nizozemská radost (zleva) střelec vyrovnávacího gólu Wesley Sneijder, Memphis Depay a Klaas-Jan Huntelaar.

Článek

V kariéře vyhrál Ligu mistrů, titul v rodném Nizozemsku, Španělsku i Turecku. V životní sezóně 2010 se chtěl polaskat s trofejí pro mistra světa. Při šampionátu na africkém kontinentu dovedl svůj tým do finále, ale musel se spokojit se stříbrem. K ničemu byly tři vítězné góly z předešlého průběhu turnaje či čtyři ceny pro nejlepšího hráče zápasu.

V Brazílii má na kontě zatím jedinou trefu. Robin van Persie a Arjen Robben rozhodně poutají větší pozornost. Ale třicetiletý záložník je v klidu. „Záleží jen na úhlu pohledu," říká Sneijder s úsměvem.

„Mnozí mě vidí, jako Sneijdera z roku 2010. Ale já jsem momentálně někde jinde. A hlavním měřítkem je trenér," naznačuje Sneijder, že nízká hodnocení v médiích a remcání příznivců jej nemusí trápit, dokud se pyšní důvěrou trenéra Louise van Gaala. Vždyť pokaždé byl v základní sestavě a při osmifinálové bitvě s Mexikem ukázal velkou rutinu, když s přehledem zařídil vyrovnávací gól.

„Pokud mě lidé soudí jen na základě gólů a asistencí, nemám, co bych řekl. Hraji svoji pozici, odvádím svoji práci. Stejně jako deset dalších pěšáků v oranžovém dresu. Podřizuji se systému stejně jako ostatní, abych naplnil sen," vysvětluje Sneijder.

Klíčem je disciplína

Louis van Gaal totiž používá v Brazílii systém s pěti obránci, třemi záložníky a dvěma útočníky. „Mohl bych myslet na sebe, na své jméno. Ale neřeším očekávání fanoušků a veřejnosti. Chci být mistrem světa a k tomu vede cesta, kterou nastolil náš trenér. Disciplína je klíčem," opakovaně odkazuje Sneijder na vliv trenéra Van Gaala.

Přitom když se nynější trenér nizozemského týmu chopil v roce 2012 své role, nebyly jejich vztahy úplně idylické. Zbavil totiž Sneijdera role kapitána, kterým je nyní Robin van Persie. „S odstupem času vidím, že měl trenér pravdu. Nepracoval jsem dostatečně, moje výkonnost tehdy klesala," přemítá Sneijder.

Byla by však velká chyba, kdyby jej soupeři podceňovali. Jistě, už nehraje ani v Realu Madrid ani Interu Milán. Nyní je klíčovým mužem Galatasaray Istanbul „jen" v turecké lize. Ale touhu a hlad po úspěchu neztratil. Když se s vidinou šampionátu necítil optimálně, požádal Louise van Gaala o svolení k tréninku s Gokhanem Sakim, kickboxerským mistrem Evropy a Nizozemska v Muay Thai. „Kouč byl pro, nijak mi nebránil," líčí s vděkem Sneijder.

Když dorazil před šampionátem na soustředění týmu, byli kondiční trenéři Nizozemska šokováni úrovní připravenosti zkušeného záložníka. „Dostal jsem se na hmotnost jako ve dvaadvaceti. Dřel jsem na síle nohou a akceleraci. Moje výbušnost během prvních metrů běhu je nyní jako v nejlepších letech," vypravuje Sneijder.

Louis van Gaal odmítá, že by měl výrazný podíl na vzkříšení odchovance Ajaxu Amsterdam. „Četl jsem, že jde o moji zásluhu. Ale je to jen otázka jeho vůle a přístupu. A pokud si jej udrží, může našemu týmu hodně prospět," prohlašuje trenér Nizozemska. „Se Sneijderem, Robbenem a Van Persiem máme jednu z nejsilnějších ofenzivních formací na světě," nepochybuje o svých vyvolených Van Gaal s vidinou bitvy s Kostarikou.

Reklama

Související témata: