Hlavní obsah

Zloděj, navíc chamtivý! Ruští politici se obouvají do Capella, ten se jim má zpovídat i z taktiky

Moskva

Ruský fotbalový svaz mu ročně platí astronomických 230 miliónů korun - suverénně nejvíc ze všech trenérů, kteří vedli některou z reprezentací na probíhajícím fotbalovém mistrovství světa. Jenže Fabio Capello důvěru nesplatil. Sborná pod jeho taktovkou uhrála v Brazílii pouhé dva body a se šampionátem se loučila už po základní skupině. V Rusku nyní sílí tlaky na odvolání 68letého Itala, do ohně přilévají i poslanci dolní komory ruského parlamentu, Státní dumy.

Foto: Ricardo Moraes, Reuters

Zamyšlený trenér Ruska Fabio Capello.

Článek

Před startem turnaje Capello všechny ujišťoval, jak skvěle je jeho tým připravený. Postup ze základní skupiny měl být povinností, vždyť Belgie, Alžírsko i Korea měly být hratelnými soupeři. Jenže Rusové se nedočkali jediné výhry a už potřetí za sebou si na MS balili kufry ještě před vyřazovacími boji (stejně jako v letech 1994 a 2002).

Do Capella se jako první pustil kontroverzní ruský politik Vladimir Žirinovskij. „Musíme se podívat na jeho práci a požádat ho, aby rezignoval. Ale on je chamtivý a samozřejmě to neudělá. Vždyť je přeci dost příjemné dostávat milióny za nicnedělání. Mužstvo prohrálo a jeho plat to žádným způsobem nepoznamenalo. Zloděj!" soptil nacionalistický politik.

Kvůli tučnému platu neodpovídajícímu vystoupení na šampionátu italského trenéra zkritizoval i další politik Oleg Pacholkov. „Myslím, že velmi dobře věděl, že s naším týmem ničeho nedosáhne. Ale jednoduše se rozhodl, že je to dobrá příležitost k vydělání si peněz. Takže chtěl vysát balíky peněz, než odejde do důchodu," prohlásil Pacholkov, jenž požaduje, aby Capello rezignoval a zároveň vrátil polovinu vydělaných peněz u ruského národního týmu daňovým poplatníkům.

I kvůli vzhledu je těžké mít Capella rád

A Pacholkov už dokonce našel jednu z příčin, proč Rusové v Brazílii vyhořeli. Věřte, nebo ne, jde o výšku hráčů! „Podívejte se na Korejce. Vždyť i oni jsou vyšší než my. Nemluvím o Němcích nebo Brazilcích, kteří jsou jako obři. Naši hráči jsou oproti nim o polovinu menší. Nemám nic proti malým hráčům, ale Capellův tým dokonce ani neuměl rychle běhat. Co pak ti hráči v národním mužstvu pohledávají?"

Šéf sportovní komise ruské Státní dumy se chystá Capellovi zavolat a pozvat ho na říjnové zasedání, na kterém bude zkušený kouč pod palbou otázek. Ty se prý mají týkat mnoha okruhů, Capello se rovněž bude muset zpovídat i z taktických věcí.

Těžko říct, jestli to ale nakonec trenérovi, jenž s AC Milán čtyřikrát vyhrál italskou ligu, jednou Ligu mistrů, s AS Řím domácí soutěž a Real Madrid dovedl dvakrát k triumfu ve španělské lize, k něčemu bude. Žirinovskij totiž přiznává, že mu je Capello nesympatický i vzhledem. „Dokonce i kvůli tomu, jak vypadá, je těžké ho mít rád. Vypadá jako učitel ve škole."

Vydrží Capello až do domácího mistrovství světa 2018, po kterém mu má u Rusů vypršet kontrakt? Nebo nepřežije grilování od poslanců?

Reklama

Související témata: