Hlavní obsah

Ozval se další zájemce o Suáreze. Moc mu ale nabídnout nemůžeme, hlasí klub z Abcházie

Možností, kam se vrtnout, Luis Suárez mnoho nemá. Světová federace FIFA je takřka všeobjímající, proto uruguayský útočník nemá téměř žádné šance hrát oficiální zápasy po dobu trestu, který dostal na MS. Ale přece jen výjimky jsou... Dočasný fotbalový azyl mu teď nabízí i Nart FC ze separatistické gruzínské Abcházie. Pod FIFA nespadá, a tak chce uruguayskému kanonýrovi umožnit nastupovat, než mu vyprší čtyřměsíční trest za kousnutí protihráče.

Foto: Tony Gentile, Reuters

Skvělý, ale i problémový útočník - takový je Luis Suárez.

Článek

Abcházie se po rozpadu Sovětského svazu v roce 1991 násilně odtrhla od Gruzie. Rusko uznalo nezávislost gruzínské provincie po krátkém ozbrojeném konfliktu, který v srpnu 2008 svedlo s Gruzií. Protože stát většina zemí neuznává, zůstává i mimo organizaci FIFA.

Podle prezidenta klubu Nart FC Gennadije Cvinariji není problém, aby Suárez hrál místní ligu. "Samozřejmě nemůžeme nabídnout uruguayskému fotbalistovi tolik peněz, na kolik je zvyklý, ale místní soutěž je na vrcholu," řekl agentuře ITAR-TASS.

"Mohli bychom mu nabídnout šanci, aby se udržel v zápasovém rytmu," uvedl Cvinarija. S podobnou nabídkou už před jeho klubem přispěchal i kosovský tým z Ajvalije, nejlepší střelec posledního ročníku anglické ligy má podle spekulací namířeno do Barcelony.

Je otázkou, jak by řešil pauzu. Čeká se ale také, že Suárezovi bude trest zmírněn, pak by azyl už vůbec nepotřeboval.

Sedmadvacetiletý útočník v závěrečném utkání ve skupině kousl do ramena Itala Giorgia Chielliniho. Incident sice unikl rozhodčímu, FIFA ale jihoamerickému střelci zpětně udělila pokutu a trest na devět mezinárodních zápasů a čtyři měsíce.

Reklama

Související témata:
Abcházie