Hlavní obsah

Žádný hazard, ale dobře promyšlený plán. Náhradník Krul se na penalty chystal s předstihem

Praha

Hrdina Nizozemska odehrál na fotbalovém mistrovství světa třicet vteřin prodloužení čtvrtfinále s Kostarikou. Klíčové okamžiky kariéry však na brankáře Tima Krula čekaly při penaltovém rozstřelu, v němž chytil dva pokusy hráčů soupeře a poslal svůj tým mezi čtyři nejlepší celky brazilského turnaje.

Foto: Marcos Brindicci, Reuters

Kouč Louis van Gaal přišel v závěru prodloužení s nečekanou výměnou gólmanů. Zaskočeného Jaspera Cillessena vystřídal Tim Krul (23) a v rozstřelu vychytal Nizozemcům postup přes Kostariku.

Článek
Fotogalerie

„Nešlo o žádnou náhodu, ale dobře promyšlený plán," vyprávěl po triumfu nad Kostarikou trenér Nizozemska Louis van Gaal. „Každý hráč má určité schopnosti, které se pochopitelně nemohou shodovat. Měli jsme pocit, že Tim by byl vhodnější brankář, pokud by došlo na pokutové kopy. Všechno jsme spolu prodiskutovali. Věděl, co se chystá. Jsem hrdý, že nám tento tah pomohl projít do semifinále," prohlásil po zápase Louis van Gaal.

Jako vůbec první trenér v historii mistrovství světa nasadil na penaltový rozstřel náhradního brankáře. Když kamery zabraly rozcvičujícího se gólmana Newcastlu, šlo o pořádné překvapení.

Však ani Jasper Cillessen, jednička nizozemského týmu, neměl o chystané rošádě tušení. „Nic jsme mu neřekli, aby byl v klidu. Ale Tim má z našich brankářů největší rozsah a při penaltách lepší úspěšnost," vysvětloval Van Gaal. „Kdybych ten tah neudělal, šlo by o moji chybu, moje selhání," tvrdil trenér Nizozemska.

Cillessen střídání nenesl moc dobře. Když jej trenér stáhl ze hřiště, byl celý bledý a hned za postranní čárou vzteky nakopnul láhve s pitím, které se rozletěly do všech stran. „Moje reakce nebyla vhodná. Hned po zápase jsem se omluvil," říkal po zápase vystřídaný nizozemský brankář. „Jednalo se o dobrou změnu, Tim odvedl parádní práci."

V Anglii za penaltového experta neplatí

A Krul skutečně ukázal velkou sílu a psychickou odolnost. V druhé sérii vyrazil střelu Ruíze, následně lapil pátý pokutový kop Kostariky zahrávaný Umaňou a Nizozemsko se topilo v extázi. „Celý zápas jsem věřil, že dokážeme zvítězit. Měli jsme hodně šancí a já nepochyboval o vstřelení gólu. A pak jsem najednou stál v bráně a neměl čas přemýšlet, co je v sázce, přičemž jen o pár minut později už jsme byli v semifinále mistrovství světa," smál se spokojeně Tim Krul. „Bylo to naprosto šílené. Prostě naplnění dětského snu," zalykal se štěstím.

V anglické nejvyšší soutěži přitom chytil pouhé dvě penalty z dvaceti. Při čtvrtfinále však vystihl směr všech pěti penalt kostarických exekutorů. „Studovali jsme jejich pokusy z osmifinálového rozstřelu proti Řecku, kdy byli úspěšní. Ale všechno je stejně jen o trpělivosti na čáře," prohlásil radostně nizozemský náhradní brankář. „Nicméně upřímně říkám, že chytit dvě z pěti není normální. Nemohu se z toho vzpamatovat," smál se.

Na slavnou rošádu vůbec nemuselo dojít, kdyby nizozemská jednička mezi tyčemi skvostně nezasáhla ve 118. minutě zápasu proti gólové střele Umani. „Neuvěřitelný okamžik a strašně vzrušující. Měli jsme trvalou převahu a Kostarika si vytvořila jedinou šanci. A pokud by ji Cillessen nechytil, byli jsme z turnaje vyřazeni," uznal Louis van Gaal.

Že jeho tým prošel do další fáze až díky penaltovému rozstřelu vůbec neřešil. „Nemám detailní přehled, jak velké jsme měli držení míče, kolikrát jsme vystřelili a nepočítal jsem ani nastřelené tyče a břevna. Ale nejdůležitější ze všeho je postup. Nic jiného se nepočítá," vykládal trenér Nizozemska a hned ujišťoval, že nizozemský penaltový hrdina má dál místo na lavičce: „V semifinále bude mezi tyčemi Cillessen."

Pokud však i proti Argentině dojde na pokutové kopy, může se Krul s největší pravděpodobností těšit na další práci.

Kdo postoupí ze středečního souboje do finále MS?
Argentina
34,6 %
Nizozemsko
65,4 %
Celkem hlasovalo 7078 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Pavouk - Vyřazovací část MS ve fotbale

  • Osmifinále

  • 28.06.14      18 : 00 Belo Horizonte
    Brazílie Brazílie Chile Chile
    1 : 1
    na penalty 3 : 2
  • 28.06.14      22 : 00 Rio de Janeiro
    Kolumbie Kolumbie Uruguay Uruguay
    2 : 0
  • 30.06.14      18 : 00 Brasília
    Francie Francie Nigérie Nigérie
    2 : 0
  • 30.06.14      22 : 00 Porto Alegre
    Německo Německo Alžírsko Alžírsko
    2 : 1
    po prodloužení
  • 29.06.14      18 : 00 Fortaleza
    Nizozemsko Nizozemsko Mexiko Mexiko
    2 : 1
  • 29.06.14      22 : 00 Recife
    Kostarika Kostarika Řecko Řecko
    1 : 1
    na penalty 5 : 3
  • 01.07.14      18 : 00 Sao Paulo
    Argentina Argentina Švýcarsko Švýcarsko
    1 : 0
    po prodloužení
  • 01.07.14      22 : 00 Salvador
    Belgie Belgie Spojené státy USA
    2 : 1
    po prodloužení
  • Čtvrtfinále

  • 04.07.14      22 : 00 Fortaleza
    Brazílie Brazílie Kolumbie Kolumbie
    2 : 1
  • 04.07.14      18 : 00 Rio de Janeiro
    Francie Francie Německo Německo
    0 : 1
  • 05.07.14      22 : 00 Salvador
    Nizozemsko Nizozemsko Kostarika Kostarika
    0 : 0
    na penalty 4 : 3
  • 05.07.14      18 : 00 Brasília
    Argentina Argentina Belgie Belgie
    1 : 0
  • Semifinále

  • 08.07.14      22 : 00 Belo Horizonte
    Brazílie Brazílie Německo Německo
    1 : 7
  • 09.07.14      22 : 00 Sao Paulo
    Argentina Argentina Nizozemsko Nizozemsko
    0 : 0
    na penalty 4 : 2
  • Finále

  • 13.07.14      21 : 00 Rio de Janeiro
    Německo Německo Argentina Argentina
    1 : 0
    po prodloužení
  • 12.07.14      22 : 00 Brasília O 3. místo
    Brazílie Brazílie Nizozemsko Nizozemsko
    0 : 3