Hlavní obsah

Nizozemský kouč vstoupil do historie, hrdina Krul se prý na penalty chystal sedm týdnů

Salvador

Louis van Gaal nasadil jako vůbec první trenér v historii MS náhradního gólmana pouze na penaltový rozstřel. Nečekaný tah se vyplatil a z nevyužitého náhradníka Tima Krula je přes noc doma v Nizozemí národní hrdina. Překvapivá byla ovšem taktika kouče Oranjes jen pro soupeře a fotbalový svět, sám gólman Newcastlu se na svou roli při pokutových kopech připravoval velice pečlivě a také dlouho.

Foto: Sergio Moraes, Reuters

Brankář Tim Krul se odvděčil kouči Louisi van Gaalovi za důvěru a v penaltovém rozstřelu vychytal Nizozemcům postup přes Kostariku do semifinále.

Článek
Fotogalerie

„Každý v tomhle kádru má určité přednosti a my jsme mezi brankáři zjistili, že Krul je nejlepší v chytání penalt, protože má nejdelší rozsah," vysvětlil kouč Van Gaal svůj tah novinářům po čtvrtfinálové výhře nad překvapením turnaje Kostarikou.

Uznávaný nizozemský odborník, ale také vyhlášený svéráz a bouřlivák, tak vytáhl z kouzelného klobouku další mistrný tah. Na Old Trafford se tak jistě už nemohou svého nového kouče dočkat, Van Gaal po skončení tažení Oranjes mistrovstvím světa totiž přebírá slavný Manchester United.

Na fanoušky Rudých ďáblů i potenciální posily musel v Brazílii zkušený trenér udělat velký dojem - nejprve monstrózní destrukcí nepřemožitelných Španělů, nyní taktickým tahem, který zajistil jeho týmu po čtyřech letech opět semifinále MS.

Dřina v tréninku přinesla postup

„Studovali jsme kostarické penalty v osmifinále proti Řecku a mohli jste vidět, že si Krul vybíral správnou stranu. Jsem opravdu hrdý na to, že se nám práce vyplatila, že to fungovalo," liboval si Van Gaal.

„Dívali jsme se na jejich penalty s Řeckem, ale vše je o tom, že čekáte do poslední chvíle. To jsme trénovali s Fransem," uvedl na adresu trenéra nizozemských brankářů Franse Hoeka sám Krul. Tato dvojice se na případný penaltový rozstřel připravovala dlouhých sedm týdnů. Tvrdá a pečlivá práce se vyplatila. „Ta výměna byla dobrý trik. A je za tím hodně přípravy," řekl po snovém debutu na světovém šampionátu Krul.

Kouč Oranjes poslal gólmana Newcastlu na trávník v poslední minutě prodloužení místo Jaspera Cillessena a Krul pak vychytal Bryana Ruíze a Michaela Umaňu. Nizozemci díky tomu vyhráli na penalty 4:3 a mohou se těšit na semifinálový souboj s Argentinou. K rošádě zřejmě přispělo i to, že Cillessen za svou kariéru ještě nechytil žádný pokutový kop.

Cillessenovi to raději neřekli

O netradiční taktické variantě neměli někteří hráči ani tušení. To platí především pro gólmanskou jedničku Cillessena, který krátce před svým střídáním vychytal v jediné kostarické šanci v utkání Marca Ureňu. „Krul věděl, že by mohl jít, ale Cillessenovi jsme to neříkali. Nechtěli jsme tím narušit jeho přípravu na zápas," uvedl Van Gaal.

„Věděl jsem, že když přijdou na řadu penalty, je tu šance, že bych mohl jít na hřiště," řekl Krul. „Ale stejně to není obvyklé. Sedíte na lavičce, přemýšlíte, že bude prodloužení, penalty a najednou máte zachránit postup do semifinále. Nevím, co říct, prostě splněný sen," radoval se.

I když je novým nizozemským hrdinou, místo mezi tyčemi v semifinále proti Argentině mu to nezajistí. „Není pochyb o tom, kdo bude chytat příští zápas, bude to Cillessen," prohlásil Van Gaal.

Postoupí Nizozemci po čtyřech letech opět do finále fotbalového MS?
Ano, v semifinále zdolají Argentinu.
69,5 %
Ne, s Argentinci prohrají už po devadesáti minutách.
24,5 %
Ne, prohrají gólem v prodloužení.
3,1 %
Ne, proti Messiho družině nezvládnou penalty.
2,9 %
Celkem hlasovalo 8198 čtenářů.

Reklama

Související témata: