Hlavní obsah

Uzbek Irmatov je nejnasazovanějším rozhodčím v historii MS

Žádný jiný rozhodčí neodpískal na fotbalovém mistrovství světa tolik zápasů jako Ravšan Irmatov z Uzbekistánu. Sobotní čtvrtfinále mezi Nizozemskem a Kostarikou bylo už jeho devátým zápasem, čímž vytvořil nový rekord. Dosud se o něj dělil s Francouzem Joëlem Quiniouem, Mexičanem Benitem Archundiou a Jorgem Larriondou z Uruguaye.

Foto: Themba Hadebe, ČTK/AP

Rozhodčí Ravžan Irmatov z Uzbekistánu s Nizozemcem Arjenem Robbenem.

Článek

Šestatřicetiletý Irmatov dostal na starosti pět zápasů na minulém šampionátu v JAR, kde byl dokonce nejmladším ze všech rozhodčích. A pískal i semifinále. Nyní v Brazílii přidal čtyři zápasy, řídil duely Švýcarsko - Ekvádor, Chorvatsko - Mexiko, USA - Německo a Nizozemsko - Kostarika.

Svoji rekordní sbírku zápasů MS by však mohl ještě rozšířit. Patří totiž mezi kandidáty na jeden ze čtyř závěrečných zápasů a díky svému věku si může dělat naději i na účast na světovém šampionátu v roce 2018 v Rusku.

Rodák z Taškentu, který také působí jako instruktor na fotbalové škole, je na listině mezinárodních rozhodčích od roku 2003. Na kontě má už 118 mezinárodních zápasů na reprezentační úrovni nebo v asijské Lize mistrů. V nich odpískal pouhých 14 penalt, pokutový kop tedy nařídil jen ve 12 procentech zápasů.

Reklama