Hlavní obsah

Louis van Genius. Urazil sice brankářskou jedničku, ale zajistil si fotbalovou nesmrtelnost

Praha

Téměř tři hodiny trvala řež o poslední volné semifinálové místo na fotbalovém mistrovství světa. Rozuzlil ji muž, který za celou dobu sáhl na míč jen dvakrát. Nizozemský náhradní brankář Tim Krul. Kostarické exekutory ničil svými zákroky, deptal psychologickými proslovy. Přitom na hřiště přišel až po naplnění sto dvaceti minut a během hry vůbec nesáhl na balón. Šlo o geniální tah trenéra Louise van Gaala, jehož na lavičce Nizozemska čekají už jen dva zápasy. Pak se chopí vlády v Manchesteru United.

Foto: Hassan Ammar, ČTK/AP

Nizozemský brankář Tim Krul při penaltovém rozstřelu.

Článek
Fotogalerie

„Nepamatuji si, že bych někdy v minulosti něco podobného viděl. Nutno říct, že pro Jaspera Cillessena bylo střídání lehce urážlivé," prohlásil Gary Lineker, bývalý skvělý fotbalista Anglie.

Však také Cillessen, jednička nizozemského týmu, střídání nenesl moc dobře. Když jej trenér stáhl ze hřiště, hned za postranní čárou vzteky nakopnul láhve s pitím, které se rozletěly do všech stran. „Moje reakce nebyla vhodná. Hned po zápase jsem se omluvil," říkal po zápase vystřídaný nizozemský brankář. „Jednalo se o dobrou změnu, Tim odvedl parádní práci," tvrdil v postupové radosti Jasper Cillessen.

„Nicméně jde o jasný důkaz, jak je Louis van Gaal cílevědomý. Jeho rozhodnutí bylo velmi odvážné. Musel vědět, že se buď stane nesmrtelným, nebo vysmívaným. Vždyť Krul se ani jednou nedotkl míče," doplnil Lineker. „Krul musel být skvělý v tréninku, kde jsme ho neviděli, protože poslat jej do branky jen na základě dvou chycených penalt z dvaceti v dresu Newcastlu není dobrý argument," mínil Alan Shearer, další ze skvělých útočníků anglické minulosti.

Šestadvacetiletý brankář Nizozemska působil hodně sebevědomě. Ke kostarickým fotbalistům promlouval před zahráním penalty, rázně gestikuloval. Jeho vystupování bylo mnohdy až za hranou. Ale sudí nic nenamítali. „Líbilo se mi jeho nesportovní chování. Mám rád brankáře, kteří se pohybují na hraně," vyzdvihl výkon nizozemského gólmana Rio Ferdinand, bývalý obránce Manchesteru United.

Krulovo chování obhajovali protivníci i experti

Samotný Krul si užíval euforie z postupu. „Jako malý kluk jsem si představoval okamžik, kdy předvedu zásadní zákrok, a pak všichni kluci běží směrem ke mně," vykládal pro média z Anglie, kde chytá Premier league v dresu Newcastlu United.

V čem spočívala jeho psychologická válka? Naznačoval protivníkům, že je má dobře nastudované a ví, kam penalty kopou. „Nikdy jsem nic takového nezažil. Nevím, co říct. Ale je fakt, že jen dělal svoji práci," říkal záložník Celso Borges, který penaltu proměnil.

Jeho parťáci Ruíz a Umaňa však neuspěli, a proto Nizozemsko slavilo. „Není to nesportovní. Prostě dělá vše, co je v souladu s pravidly, aby pomohl týmu. Je na hráčích soupeře, jak tlak ustojí. Kostaričané to neunesli," přemítal Shearer. „Velcí trenéři musí dělat velká rozhodnutí. A Van Gaal je na letošním šampionátu rozhodně činí," doplnil ještě Shearer.

Nizozemský trenér mohl prohlásit zcela bez nadsázky, že je na svůj tah hrdý. Nešlo o první ukázku jeho umění. Proti Austrálii v základní skupině byl v poločase stav vyrovnaný. Nizozemský trenér rozhodl: do hry půjde Memphis Depay. Dvacetiletý mladíček zařídil vítěznou trefu. V osmifinále pak Van Gaal nahradil překvapivě kapitána Van Persieho útočníkem Huntelaarem, který následně přihrál na vyrovnávací gól a z penalty zařídil postupovou trefu. A pak přišla rošáda proti Kostarice.

Však také světová média trenéra opěvují. „Louis van Genius" nadepsal zpravodajství německý Bild. „Skvělá rošáda" zněl titulek The Guardian. „Další skvělý trenérský tah" připojuje tisková agentura EFE. „Nikdy jsem neviděl nic stejně úchvatného. Bylo tam tolik přidané hodnoty," vysekl poklonu Alan Hansen, bývalý hráč Liveropoolu. „Fanoušci Manchesteru United se mohou těšit, že budou mít skvělého trenéra," připomínal Rio Ferdinad, že od nové sezóny povede Louis van Gaal právě jeho bývalý klub.

Reklama

Související témata: