Hlavní obsah

Kolumbijský brankář Mondragón ukončil ve 43 letech kariéru. Belgičan Van Buyten odchod zvažuje

Bogotá

Fotbalové mistrovství světa v Brazílii bylo pro kolumbijského brankáře Faryda Mondragóna posledním turnajem v kariéře. Třiačtyřicetiletý gólman své rozhodnutí ukončit po 24 letech kariéru oznámil den po vyřazení národního týmu ve čtvrtfinále šampionátu s Brazílií (1:2) prostřednictvím videa. Další matador Daniel van Buyten z Belgie odchod ze scény zvažuje.

Foto: Dylan Martinez, Reuters

Kolumbijský brankář Faryd Mondragón je ve 43 letech nejstarším fotbalistou, který si zahrál na mistrovství světa.

Článek

"Dnes končím s aktivním fotbalem. Zůstanou mi krásné vzpomínky a jsem pyšný, že jsem patřil do této party bojovníků," prohlásil v sobotu večer Mondragón, jenž se v Brazílii stal nejstarším hráčem, který kdy na mistrovství světa nastoupil.

V posledním zápase ve skupině proti Japonsku (4:1), kdy už měla Kolumbie jistý postup, se Mondragón dostal na hřiště na posledních pět minut. Ve věku 43 let a tří dnů překonal dosavadní rekord kamerunského útočníka Rogera Milly, jemuž bylo v době posledního startu na MS 42 let s 39 dní.

V Bayernu i v reprezentaci končí určitě

Van Buyten na MS odehrál všech pět zápasů Belgie v základní sestavě a patřil mezi opory, přesto nyní bude zvažovat, zda nenastal čas na to, aby ukončil profesionální kariéru. Jisté je zatím jen to, že vytáhlý stoper nebude pokračovat v Bayernu Mnichov a že ukončí reprezentační kariéru.

"Chci si o tom promluvit v klidu s mou rodinou. Teď po vyřazení ze šampionátu panují velké emoce na to, abych dělal taková vážná rozhodnutí," prohlásil šestatřicetiletý Van Buyten v rozhovoru pro agenturu DPA. "V mém věku už není možné hrát každé tři dny. To jsem také řekl vedení Bayernu, proč už za něj nemohu dál hrát," doplnil, proč po osmi letech v Bayernu končí.

Umí si však představit, že by si ještě kariéru prodloužil v některém menším klubu. "Pokud by přišla zajímavá výzva, která by mi umožnila také trávit více času s rodinou, tak si to umím představit. Už teď dostávám hodně nabídek. Uvidíme," dodal.

Nyní však spíše řeší čtvrtfinálovou porážku s Argentinou, která připravila Belgii o šanci bojovat o medaile na mistrovství světa. "Samozřejmě jsem z toho hodně smutný. Argentina je sice silný tým, ale my jsme měli na to ji porazit, bohužel se nám to nepovedlo," litoval Van Buyten.

I tak ale bere postup mezi nejlepších osm týmů turnaje jako úspěch. "Je třeba to brát pozitivně. Dvanáct let jsme chyběli na mistrovství světa. To je v podstatě jako celá moje reprezentační kariéra. A teď jsme se probojovali do čtvrtfinále a byli jsme blízko tomu, abychom byli v semifinále. A navíc tým je ještě mladý a v budoucnu z těchto zkušeností může těžit. Já už u toho ale nebudu," dodal ostřílený stoper.

Van Buyten debutoval v belgickém národním týmu v roce 2001 a hned se probojoval do nominace na mistrovství světa 2002. Celkem za reprezentaci odehrál 84 zápasů a vstřelil 10 branek.

Jako památku na poslední reprezentační zápas si odnesl dres argentinské hvězdy Lionela Messiho. "Už jsem proti němu párkrát nastoupil za Bayern. Pro mě je to nejlepší hráč na světě, mám moc rád jeho styl hry. Je to pro mě fotbalový umělec. Proto je pro mě něco výjimečného mít jeho dres. Jestli pro něj má podobný význam, že má můj dres, tak to opravdu nevím," dodal Van Buyten s úsměvem.

Reklama

Související témata: