Hlavní obsah

Standardky rozhodly tři zápasy a budou klíčové i v semifinále, tvrdí expert Jozef Chovanec

Praha

Podle Jozefa Chovance, bývalého vynikajícího hráče a trenéra, účastníka MS 1990, mohou nadcházející semifinálové zápasy rozhodovat standardní situace, jak tomu bylo ve třech ze čtyř čtvrtfinálových duelů, pokud k tomu přičteme i penaltový rozstřel mezi Nizozemskem a Kostarikou. Fotbalový expert to řekl v hodnocení čtvrtfinále pro Sport.cz a Právo.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jozef Chovanec

Článek

Překvapilo vás něco ve čtvrtfinálových zápasech šampionátu?

Čtvrtfinále se obešla bez překvapení ve smyslu, že by vypadl někdo z předpokládaných favoritů, ale lze o nich hovořit vzhledem k průběhu zápasů. Dalo se například očekávat, že Francie s Německem sehraje vyrovnaný zápas, který může rozhodnout standardní situace. To se také stalo. Hummels skóroval hlavou po trestném kopu. Standardky rozhodly i  zápas mezi Brazílií a Kolumbií. Thiago Silva se trefil po rohovém kopu, David Luiz krásně z trestného kopu a Rodríguez snižoval z penalty. Až penaltový rozstřel určil vítěze utkání Nizozemska s Kostarikou.

Francie byla odepisována poté, co se zranil Ribéry, ale na šampionátu předváděla velmi dobré výkony a nadřeli se s ní i Němci. Co jí chybělo, ale postoupila dál?

Francie má mladý tým a jeho síla se ukáže za dva roky na mistrovství Evropy, které hraje navíc doma. V utkání s Německem se projevilo, že Francouzi nemají z pohledu reprezentace tolik zkušených hráčů jako Němci. Ti odehráli zápas velice zkušeně a pohlídali si jeho vývoj. Francouzi se snažili o kombinační hru, ale Němci je téměř nepustili do vyložených šancí. Velmi dobrým taktickým tahem byl zařazení Kloseho do základní sestavy, i to, že hrál na Evru, který nemohl útočit. Němci měli víc variant v ofenzívě a hodně těžili ze svých zkušeností z těžkých zápasů na velkých turnajích. Vždyť tohle mužstvo už je pohromadě několik let.

Jihoamerický duel byl ale jiný, v čem?

Zápas Brazílie s Kolumbií byl skutečně úplně jiný, plný emocí. Potkaly se také zcela jiné herní styly, než v duelu Němců s Francouzi. Jihoameričané mají hru založenou na individuálních schopnostech hráčů. V zápase to také bylo vidět. Brazilci dali brzy gól, který je uklidnil, protože jsou doma pod obrovským tlakem. Dvougólové vedení jako by jim dalo jistotu, že je rozhodnuto, ale Kolumbie ukázala svoji sílu. Hrála dobře i v předchozích utkáních a Brazilci se až do konce utkání strachovali o výsledek.

Lze říci, že standardní situace, po nichž moc gólů v předchozí fázi nepadalo, se mohou stát rozhodujícími v dalších zápasech?

V semifinálové fázi moc gólů padat nebude. Vvzhledem ke kvalitě, vyrovnanosti a taktické vyspělosti týmů. Tím spíš mohou zápasy rozhodovat standardní situace.

Vrátím se k Brazílii, které budou chybět klíčoví hráči Neymar a Thiago Silva. Klesly její šance na titul na bod mrazu?

Až tak zle bych to neviděl. Brazílii budou v semifinále chybět vykartovaný Thiago Silva, ale hlavně Neymar, který má zlomený bederní obratel. Nahradit Thiaga Silvu nebude tak těžké, mají další kvalitní stopery, ale s Neymarem to bude mnohem horší. Brazílie má obecně problémy směrem dopředu, její hra byla postavená na Neymarovi, který nebude, takže trenér Scolari musí zvolit jiný způsob hry. Jestli se mu podaří zapracovat kvalitně jiného hráče, který bude pracovat pro tým, je otázka. V utkání s Německem to budou mít Brazilci velice těžké. Na druhou stranu situace bude mnohem hůře čitelná pro Němce. Ti věděli, že když si pokryjí Neymara, otupí brazilskou ofenzívu, teď to bude otazník, na co se připravit.

Konfrontací jihoamerického a evropského fotbalu byl duel mezi Argentinou a Belgií. Co ukázal?

Velmi zajímavé byly oba sobotní čtvrtfinálové zápasy. Černý kůň šampionátu Belgie předváděla na turnaji velmi dobrý fotbal, což potvrdila i v duelu s Argentinou. Ta ale hraje velice kolektivně, zodpovědně, Messi pracuje pro tým, dokáže se i vrátit. Zápas rozhodla jedna akce, kdy se odražený míč odrazil k Higuaínovi a ten pohotově zakončil. Nebyla to žádná vypracovaná akce, ale dobře zakončená. Argentina znovu ukázala, že má velmi dobře propracovanou taktiku a hraje zodpovědně a aktivně v defenzívě.

Belgie rozhodovala svoje zápasy hlavně v poslední půlhodině, teď se k tomu nedostala, proč?

Belgie měla velký problém si poradit s velmi dobrou obranou Argentiny. Zřejmě čekala, že Argentinci budou hrát víc dopředu a jim se naskytne víc příležitostí k brejkům, z nichž těžila v předchozích zápasech. Hlavně od 65. minuty, po níž dala nejvíc branek. Jenže proti Argentině to měli těžké. Nedostali se k centrům ze stran, spíš posílali dopředu míče z hloubky pole, ale to si Argentinci po zemi i ve vzduchu pohlídali. Pozičně dobře vykryli prostory a Belgičany k ničemu nepustili.

Čekal jste, že souboj favorizovaného Nizozemska s Kostarikou může dojít až do penaltového rozstřelu?

Moc ne. Od Nizozemců se čekalo, že se budou tlačit dopředu. Kostaričané hráli velmi dobře takticky. Bránili ve dvou vlnách, takže bylo těžké se dostat se k brance. Robben také neměl tolik volného prostoru k manévrování. Nizozemci dali několik branek po jeho dlouhých sprintech, k nimž se tentokrát nedostal. Kostaričané na něj čekali. Van Persie také neměl žádný prostor, a pokud se dostal k zakončení, vychytal ho výborný brankář Navas. Navíc Nizozemci trefovali hlavně ze standardek břevno a tyče. Chybělo i trochu štěstí. Nemohli jít do velkého ofenzivního rizika, protože brejky Kostaričanů byly nebezpečné. Dokonce mohli před závěrem rozhodnout a postarat se o další senzaci.

Nebyl od nizozemského kouče velký risk, poslat na rozstřel jiného gólmana?

Risk to byl, ale při penaltách se ukázalo, jak je Van Gaal velký stratég. Střídáním brankáře určitě Kostaričany zaskočil. Ti asi ani neměli v závěru už tolik sil, vždyť v osmifinále, které dohrávali v deseti hráčích, také došlo až do penalt.

Nizozemští střelci pálili suverénně, na rozdíl od kostarických. Byl rozdíl ve zkušenosti?

Ani ne, mě nizozemští střelci právě tím překvapili, že penalty proměňovali razantně. I když Navas vystihl směr, neměl šanci. Za to Kostaričané kopli některé penalty bez razance, takže gólman měl šanci je chytit, a to Krul také udělal. Mohla v tom hrát roli i ta únava.

Zažil jste ve svojí kariéře výměnu gólmanů před penaltami?

Zažil, ale sám jsem neměl možnost to udělat. Samozřejmě, je to jedna z taktických možností, jak zaskočit soupeře, ale je riskantní a málokdo se k tomu odhodlá. Když to vyjde, jste génius, v opačném případě jste za hlupáka.

Van Gaal se stal géniem...

Právem, protože Van Gaal nizozemský tým skvěle diriguje. Všichni se přizpůsobují jeho taktice, i ty největší individuality. Nejmarkantnější je to u Sneijdera, který hraje ohromně pro tým a je tvůrcem hry. Dřív býval uražený, že neměl míče a nechtěl se podřizovat. Stejně pracuje pro mužstvo i Robben. Tohle je velké pozitivum šampionátu, protože týmu se podřídily i další individuality v ostatních reprezentacích. Všichni hrají na doraz a pro mužstvo. A tak to podle mne bude i v dalších zápasech.

Reklama