Hlavní obsah

Novoty? Sprej pro sudí prosadil vášnivý amatér, dostane ho i Liga mistrů. Chystá se čtvrté střídání

Belo Horizonte/Praha

Na probíhajícím šampionátu už se o rozšíření možnosti střídání hráčů může leda tak diskutovat, ale pro příště tenhle zásah do pravidel může být skutečností. Stejnou, jakou je teď užívání spreje, jímž sudí vyznačují vzdálenost zdi od míče při přímém kopu. Nasazení čtvrtého náhradníka, třeba i jen pro prodloužení, by řada trenérů uvítala. Ted se k nim připojil i kouč německých fotbalistů Joachim Löw. Tuto změnu už před MS prosazoval bývalý kouč Francie či Liverpoolu Gérard Houllier, který je členem technické studijní skupiny FIFA.

Foto: Edgard Garrido, Reuters

Italský sudí Nicola Rizzoli při použití novinky.

Článek

"Stálo by to za zvážení. Trenéři by tuto šanci využili hlavně ve vyřazovací fázi, kde máte před sebou ještě dlouhé prodloužení," reagoval Löw na teoretické úvahy o možnosti nasadit více než dosud tři povolené nové síly do boje.

Zvláště v prodloužení by to byla vítaná šance pro manévrování. Hned polovina z dvanácti osmifinálových a čtvrtfinálových zápasů na letošním MS se nerozhodla v normální hrací době. Například Německo potřebovalo 120 minut k osmifinálové výhře 2:1 nad Alžírskem.

Kvůli taktizování i únavě

Další střídání by umožnilo lépe se vyrovnat s únavou a byla by tu také šance taktizovat. Už i stávající stav ostatně v Brazílii dovolil Nizozemcům provést pozoruhodný kousek v zápase s Kostarikou (0:0, 4:3 na penaty). Kouč evropského celku Louis van Gaal si jedno střídání ponechal na samý závěr stodvacetiminutové bitvy, aby nahradil brankáře.

Jaspera Cillessena stáhl a poslal místo něj mezi tyče Tima Krula, který se v následném rozstřelu stal pro Kostaričany těžko překonatelnou hrází.

Ale spíše než kvůli obdobnému taktizování by možnost střídání trenérští stratégové brali zřejmě kvůli únavě hráčů. "Především po dlouhé klubové sezóně by se o tom dalo uvažovat. Výkop ve 13 hodin je také obtížný, po zápase úplně cítíte vyčerpání hráčů. Pro trenéra a tým by to byla další možnost," připomněl Löw.

FIFA navrhla čtvrté střídání už před dvěma lety s tím, že by v pozdějších fázích turnaje pomáhalo také předcházet zraněním. Změna pravidel však v mezinárodní pravidlové komisi IFAB nezískala potřebnou tříčtvrtinovou podporu. Houllier ale slíbil, že se studijní skupinou se opět pokusí jedno střídání navíc prosadit.

Další novinka je za stovku

Další z novinek se z MS přenese i do dalších soutěží. Sprej na vyznačování vzdálenosti zdi od míče při přímých kopech by sudí měli od nové sezóny používat i v evropské Lize mistrů.

"Dohodli jsme se, že UEFA bude sprej používat ve svých soutěžích," citují zahraniční média vynálezce spreje Heineho Allemagneho. "Někteří lidé jsou konzervativní, skeptický byl i (šéf FIFA) Blatter, ale věřím, že udělalo dojem, co na  šampionátu viděli," uvedl. Počítá s dalším prosazením výrobku, který na trhu stojí zhruba tři libry (něco málo přes 100 korun). Frontální útok teď chystá na anglickou Premier League. UEFA již sprej testovala na letošním ME hráčů do 17 let.

Třiačtyřicetiletý Brazilec započal s výrobou spreje z rostlinného oleje. Poprvé ho rozhodčí použili v soutěžním zápase v roce 2000 v Belo Horizonte, hlavním městě jeho rodného státu Minas Gerais, kde se bude hrát dnešní semifinále mezi Brazílií a Německem. Allemagne si nechal rychle mizící hmotu patentovat. Zjevně by se z něj mohl stát hodně bohatý člověk. FIFA ovšem smí jeho patent využívat bezplatně.

"Neměl jsem nějaké obchodní ambice, to nebyl můj sen, jsem jen tváří v davu. Někdo z Minas Gerais, kdo vyřešil sto let starý problém," říká s potěšením.

Pracoval v televizi, zabýval se designem, když před čtrnácti lety přišel s nápadem, který se postupně ujímal na jihoamerickém kontinentu. Sám byl vášnivým amatérským fotbalistou a vztekal se při komplikacích a ztrátě času, kterou přinášel každý přímý kop na všech úrovních. V průběhu let spojil síly s Argentincem Pablo Silvou, který se věnoval obdobné snaze. Jejich výtvor nyní nese název 9,15 Fair Play s odkazem na vzdálenost, kterou musí zeď při přímém kopu dodržovat od míče.

Pomůcka se rozletěla po trávnících, ale dlouho jen na jihoamerickém kontinentu, kde byla využita již v 18 000 utkáních. V roce 2012 ji ale schválila i tradičně hodně konzervativní mezinárodní pravidlová komise a používat ji tak může každá liga. Pokud se pro to rozhodne.

Novátora těší, že sprej funguje podle jeho představ. "Dohadů je méně. Zrychluje to hru. Také ubylo žlutých karet, hráči čáru respektují," dodal Allemagne i přesto, že jeho vynález se neukázal jako všemocný lék. Právě jeho krajané ve čtvtfinále s Kolumbií si s vyznačenou hranici příliš hlavu nelámali a sudí to nechal bez povšimnutí.

Je sprej pro vyznačování vzdálenosti zdi od míče při přímých kopech vskutku přínosem pro fotbal?
Ano
97,4 %
Ne
2,6 %
Celkem hlasovalo 12289 čtenářů.

Reklama