Hlavní obsah

Dávný hrdina Amarildo věří, že Brazilci nahradí Neymara jako on Pelého

Nejen brazilští pamětníci oživují dávný příběh, který uchvátil jihoamerickou zemi a s ní i celý fotbalový svět. Dokážou tak jako kdysi dávno Brazilci i tentokrát nahradit největší hvězdu týmu a dotáhnou své snažení k dalšímu titulu? Zkušenosti s tím mají. Teď na domácí půdě by se jim zopakování roku 1962 a šampionátu v Chile náramně hodilo. Tehdy přišli už v základní skupině o Pelého. Toho nahradil Amarildo a třemi góly pomohl Kanárkům k zisku zlatých medailí. Dávný hrdina věří, že tentokrát dokážou Kanárci zacelit díru po zraněném Neymarovi a vybojovat další zlato. Připouští však, že svěřenci trenéra Luize Felipeho Scolariho to budou mít těžší.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Slavný Pelé (uprostřed) takhle opouštěl hrací plochu pro zranění na MS 1962 v Chile. Brazilci, u jejichž týmu tehdy působil masér Mario Americo (vlevo), si s absencí hvězdy poradili. Vpravo československý reprezentant Josef Masopust, který Pelému pomáhal ze hřiště.

Článek

"Je to podobná situace, ale je tam jeden velký rozdíl. Tehdy jsme měli tým plný osobností, jako byli Vavá, Coutinho, Garrincha a další, takže nebyl problém, když vypadl Pelé. Teď to bude těžší. Jediným útočníkem je Fred, který není hráčem kalibru, jaké jsme měli v roce 1962," míní Amarildo. "Na druhou stranu to ale může být jen pozitivní. Přinese to do týmu něco nového, bude se muset změnit hra. Tým to navíc sjednotí," dodal.

Amarildovi bylo 22 let, když se v základní skupině šampionátu v Chile zranil Pelé v duelu s Československem. Tehdy se nemohlo střídat, a tak hvězdný Brazilec i s natrženým svalem zápas dohrál. Kapitán Josef Masopust spoluhráčům řekl, ať Pelého ze solidarity neatakují, a zápas skončil 0:0.

Pelé však už v dalších zápasech nemohl do hry zasáhnout, a tak v závěrečném utkání ve skupině musel na hřiště Amarildo. A dvěma góly zajistil výhru 2:1 nad silným Španělskem, znamenající postup do play off.

"Ani jsem tehdy nebyl nervózní. Bral jsem to jako něco normálního. Samozřejmě jsem nechtěl, aby se Pelé zranil, ale bral jsem to jako šanci ukázat, co umím," vzpomínal pětasedmdesátiletý Amarildo. "Cítil jsem, že je má zodpovědnost hrát nejlépe, jak umím, a pomoci týmu získat titul," dodal.

Roli nečekaného hrdiny dotáhl ve finále opět s Československem, kdy rychle odpověděl na Masopustův vedoucí gól a pomohl k výhře 3:1. "Každý hráč patřící mezi nejlepší na světě musí svému týmu chybět, ale my tehdy měli Amarilda, který ten tlak zvládl a zahrál skvěle," pochválil tehdejšího spoluhráče Mario Zagallo, další z brazilských legend.

Tentokrát se očekává, že Neymara, který má zlomený obratel, nahradí Willian či Bernard. Podle Amarilda je důležité, aby nový muž v základu nešel na hřiště s tím, že musí nahradit největší hvězdu týmu, ale že musí zůstat sám sebou. "Ať už na hřiště půjde kdokoli, nesmí se cítit jako náhradník za Neymara. Musí být pouze připraven pomoci týmu svou vlastní hrou a nemít pocit, že musí za každou cenu rozhodnout právě on," radil Amarildo.

"Možná to je nakonec dobře. Dosud byla hra Brazílie závislá na Neymarovi, každý hráč přemýšlel jen o tom, jak k němu dostat míč. Teď bude více herních možností," tvrdil Amarildo.

Klíčem však podle něj bude, aby na sebe vzali odpovědnost další hráči jako Oscar, Hulk či Fred a ne jen Neymarův nástupce. "Za nás po ztrátě Pelého změnil svou hru Garrincha, místo pravého křídla se pohyboval po celém hřišti a otevíral prostory pro mě a Vavá. I teď je potřeba, aby hráči na sebe vzali odpovědnost jako ještě nikdy dříve a ukázali, že titul opravdu chtějí," dodal Amarildo.

Reklama

Související témata: