Hlavní obsah

Scolariho dny jsou zřejmě sečteny. Brazilci už chtějí k reprezentaci Mourinha

Belo Horizonte

Měl to být jejich šampionát, ale po blamáži a historické prohře 1:7 v semifinále s Německem nebude. Brazilci truchlí, ovšem fotbalový život jde dál. Domácí světový šampionát Kanárkům šestý triumf nepřinese a boj o bronzovou příčku je pro fotbalový národ jen slabou útěchou. Co bude dál? Konec trenéra Luize Felipe Scolariho je takřka nevyhnutelný a nejlidnatější jihoamerický stát už pomalu řeší jeho nástupce. Mnozí volají po odolném trenérovi ze zahraničí. Někom s charisma a úspěchy. Někdo jako Portugalec José Mourinho.

Foto: Profimedia.cz

Usedne José Mourinho na brazilskou lavičku? Spekulace o jeho angažmá nabírají po krachu Kanárků v semifinále MS s Německem na intenzitě.

Článek

Misi nesplnil, a tak na lavičce Selecao skončí. Brazilci toužili jen po zlatu, ale pětašedesátiletý Scolari podruhé v trenérské kariéře Kanárky až na vrchol nedovede. I případná prohra ve finále by byla málo, natož jen souboj o bronzovou příčku.

„Zklamali jsme brazilský národ. Těžko teď žádat o odpuštění," přiznal zdrcený Scolari po německém výprasku.

"Vše bylo špatně. Felipao už nesmí mít s brazilskou reprezentací nic společného. Je břemenem, ostudou," řekl viceprezident brazilské federace Delfim Peixoto.

A brazilští novináři už usilovně hledají jeho nástupce. Televizní stanice a stejnojmenný internetový server Globo esporte má v tomto případě jasno. Ideálním kandidátem je Portugalec José Mourinho, který aktuálně pracuje jako manažer londýnské Chelsea.

Je čas na změnu

Globo esporte přidává deset důvodů, proč právě Mourinho. Je to zahraniční trenér, ale pochopitelně mluví portugalsky. Vyhrál všechny možné tituly, bravurně zvládá obrovský tlak. Je to mistr taktiky a dokonale zná brazilské fotbalisty (pracovali pod ním například Carlos Alberto, Deco, Marcelo, William, Oscar, David Luiz nebo Ramires). Nikdy netrénoval národní mužstvo, což by pro něj mohla být velká motivace. Brazílii také Mourinho před domácím šampionátem věřil a několikrát chválil její hráče.

I podle některých bývalých reprezentantů nastala doba, aby brazilský národní tým přivítal zahraničního kouče. „Je čas myslet dopředu, nebát se nových věcí, jako je angažování zahraničního trenéra. Máme mladý tým, který může dokázat velké věci už za čtyři roky na MS v Rusku. Je ale potřeba dát šanci silné osobnosti, která má za sebou úspěchy a umí čelit velkému tlaku," myslí si Juninho Pernambucano, někdejší skvělý záložník Lyonu, proslulý svým excelentním zahráváním přímých volných kopů.

„Týmu chybělo srdce i klasická brazilská lehkost a hravost. Měli jsme Neymara, ale to je na takový turnaj málo. Nakonec se ukázalo, že ztráta Thiaga Silvy byla mnohem citelnější. Je potřeba se poučit a zamyslet se nad budoucností. Potřebujeme trenéra, který má velký respekt a z hráčů pokaždé vymáčkne maximum," nechal se slyšet Caio Ribeiro. I někdejší útočník Sao Paula, Santose či Flamenga nepřímo ukázal na Mourinha, že on je tím pravým nástupcem Scolariho na zdecimované brazilské lavičce.

A další kandidáti? Z domácích trenérů by mohl na brazilskou lavičku znovu usednout Vanderlei Luxemburgo, který už národní tým vedl dva roky po MS v roce 1998.

Přáli byste si trenéra Mourinha u brazilské reprezentace?
Ano, byla by to skvělá volba
31,9 %
Ne, v žádném případě
68,1 %
Celkem hlasovalo 9229 čtenářů.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NHL

Calgary - San Jose 5:1

Premiérový gól v NHL a navrch bitka. Český útočník zažil v zámoří velký večer
NačítámNačíst další články