Hlavní obsah

FIFA suspendovala Nigérii za vměšování vlády do fotbalu

Curych

Mezinárodní federace FIFA suspendovala Nigérii za vměšování vlády do záležitostí fotbalového svazu. Vláda totiž po mistrovství světa odvolala kompletní vedení svazu. Nigerijské kluby a reprezentační výběry tak s okamžitou platností nesmějí hrát v mezinárodních soutěžích.

Foto: Suhaib Salem, Reuters

Nigérijci na MS před zápasem proti Bosně a Hercegovině. Jejich reprezentace teď nesmí do mezinárodních soutěží.

Článek

Podle pravidel FIFA nesmějí vlády jednotlivých zemí zasahovat do záležitostí fotbalových asociací, což však ta nigerijská učinila. Tři dny po prohře 0:2 v osmifinále MS s Francií soud v metropoli Abuje zbavil pravomocí šéfa fotbalového svazu Amina Maigariho i další funkcionáře a vedením fotbalu pověřil úředníka z ministerstva sportu. Takové kroky však odporují pravidlům FIFA.

V pátek proto FIFA vyzvala, aby do úterka nad fotbalem znovu převzali vládu dosavadní členové svazu. Jenže se tak nestalo, a tak dnes FIFA rozhodla o suspendaci.

Žádný nigerijský klub ani reprezentační tým tak nemohou hrát na mezinárodní úrovni. Vážně tak hrozí, že se Nigérie nebude moci v srpnu zúčastnit mistrovství světa žen do 20 let.

Aby tam mohla startovat, suspendace by musela být zrušena do 15. července. Nové volby do vedení nigerijské fotbalové federace jsou však naplánovány až na 26. srpna.

Ke stejné suspendaci došlo i před čtyřmi roky, kdy rovněž nigerijská vláda po krachu na mistrovství světa v JAR odvolala členy vedení fotbalového svazu a dokonce na dva roky zakázala reprezentaci hrát zápasy. FIFA tehdy dala nejprve ultimátum, ale jelikož problémy pokračovaly, sáhla k suspendaci; ta však trvala jen čtyři dny, než došlo k nápravě.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články