Hlavní obsah

Němci Messiho ve finále uhlídají. Nedostane žádný prostor, tvrdí expert Galásek

Norimberk/Praha

Tomáš Galásek nebyl největší hvězdou Brückernova týmu, ale nesmírně důležitým článkem, skvělou spojnicí mezi obranou a ofenzívou a kryl záda hvězdné trojici Poborský, Rosický, Nedvěd. Nejlepší léta kariéry strávil v Ajaxu Amsterdam, s nímž vyhrál dvakrát nizozemskou nejvyšší soutěž a dvakrát i Nizozemský pohár. V dresu 1. FC Norimberk pak získal i ten Německý. Profesionální kariéru pak ukončil v Mönchengladbachu. Fotbal obou zemí zná dokonale a má velký přehled i o tom jihoamerickém, jak vyplynulo z rozhovoru na téma semifinále a závěru světového šampionátu.

Foto: Dylan Martinez, Reuters

Lionela Messiho dokáží Němci podle Tomáše Galáska ve finále MS uhlídat.

Článek

Začnu historickým debaklem Brazílie od Němců. Překvapil vás výsledek?

Samozřejmě překvapil jako asi každého, a to nejen výsledkem, ale i diametrálně odlišnou hrou obou týmů. Vždyť 7:1 na této úrovni je něco nevídaného.

Čím si vysvětlujete ostudný výbuch Brazilců?

Nezvládli nahradit Thiaga Silvu a Neymara. Dva svoje skutečně klíčové hráče, na nichž mužstvo stálo. Navíc v sestavě měli několik hráčů, kteří nebyli v optimální formě po celý šampionát. Nejmarkantnějším příkladem byl Fred v útoku. V podstatě se hledali celý šampionát. A nenašli se.

Od Němců by ale něco takového asi také čekal málokdo. Zejména po velkém osmifinálovém trápení s Alžírskem.

Právě ten zápas jim ale hodně pomohl. Udělali změny a přesuny v sestavě, které se ukázaly jako velmi pozitivní. Především přesunem Lahma na pravý okraj obrany se jejich hra podstatně zlepšila. Tím nemyslím, že by byl ve středové řadě špatný, ale pravý okraj obrany je jeho ideálním místem. Hodně pomohl defenzívě. Zároveň uvolnil místo ve středové řadě, kde mají Němci skoro nekonečný výběr kvalitních fotbalistů.

Nepřekvapil vás výkon přístup Němců v utkání s Brazílií? Dávali jeden gól za druhým, nenamlsali se?

To mne nepřekvapilo, to je v jejich povaze. Oni prostě hrají naplno celý zápas, byť tam samozřejmě měli i slabší momenty. Když to jde, soupeře válcují a dávají mu co nejvíc gólů, ať je to kdokoliv. Co mne ale příjemně překvapilo, byla jejich pokora. Oni zažili podobnou ránu, i když ne co do výše výsledku, doma v roce 2006 v semifinále s Itálií. Pamatují si, jak kruté to je, někteří u toho byli i osobně. Brazilce neprovokovali, nevysmívali se jim. V tom je asi velký kus práce kouče Löwa.

Myslíte, že už se cítí mistry světa?

To určitě ne! Něco takového nemají v povaze. Budou pokorní i nadále, protože si dobře uvědomují, že semifinále s Brazílií už je minulostí a teď je čeká ten poslední, nejtěžší krok, o kterém léta sní. Tím je zisk titulu. Určitě si dobře uvědomují, že semifinále se v neděli už počítat nebude a čeká je mnohem těžší práce. Pozitivně si nepochybně zvedli sebevědomí.

Považujete Němce za největší kandidáty na titul?

Ve fotbale je možné ledacos, ale pro mne jsou největšími favority. Mají vynikajícího gólmana Neuera. Obranu vyztužil Lahm, spolehlivě v ní hraje Hummels. Schweinsteiger se rozehrál, i když někteří o něm tvrdí, že už je pomalý, hraje moc do šířky, ale on umí dát velmi kvalitní přihrávky a kolem sebe má další výborné záložníky, a vpředu jsou Klose s Müllerem. Je to velmi vyvážené a už hodně zkušené mužstvo.

Mohou stejně zahrát a vysoko vyhrát i s Argentinou?

To ne, protože Argentinci viděli jejich zápas s Brazílií a vlastně obava z debaklu se projevila i ve druhém semifinále tím, že oni, stejně jako Nizozemsko, vycházeli z velmi kvalitní obrany. Ta u obou převyšovala nad ofenzívou, takže to byl mnohem méně zajímavý, až nezáživný zápas. Nikdo nechtěl udělat chybu, k vidění bylo minimum šancí, a pokud se na hřišti něco dělo, pak vždy v závěrech poločasů nebo prodloužení. Oba čekali, jestli se něco nepovede ze standardních situací, ale ani těch nebylo mnoho.

Obrana Argentiny se vám jeví jako pevnější, i když není tak zvučná, jako byla brazilská?

Rozhodně ano. Argentinci mají mnohem lepší obranu než Brazilci. Kvarteto Zabaleta, Garay, Demichelis, Rojo patří na šampionátu k nejlepším. Proti té Němci takovou smršť nezopakují. Důležitou roli budou hrát gólmani. Neuer je vynikající, Romerovi stouplo po vychytaných penaltách sebevědomí, ale pořád je to gólman, který sedí v Monaku na lavičce. Není tak dobrý, což může být pro německé střelce výhoda.

Zatímco proti Kostarice kopali nizozemští střelci penalty nekompromisně a přesně, proti Argentině to vypadalo, jako by je Vlaar a Sneijder odflákli...

To si nemyslím. Mně se ale líbil i Vlaar, v utkání byl vynikající, pak mi ho bylo líto, když nedal penaltu. Ale podle mne neměl jít jako první. Posloupnost penalt je důležitá, a o tom asi moc na nizozemské lavičce nepřemýšleli. Odpovědnost na tu první měl podle mne dostat Robben. Kdyby ji proměnil, což si myslím, že by zvládl, dal by mužstvu klid. On je zkušený exekutor. Však za Argentinu kopal první Messi. Vlaar měl jít později.

Mohli Nizozemci doplatit na to, že měli prostřídáno a nemohli poslat na rozstřel specialistu Krula?

To se dá těžko odhadnout, Argentinci kopali penalty dobře a tvrdě. Krula měli připraveného, byl by to znovu dobrý psychologický tah, ale ze hřiště šli někteří hráči neplánovaně, už nemohli nebo byli zranění. Zejména Van Persie, který si řekl o střídání. Na druhou stranu byla v brance jednička Cillessen. Asi mu tak nejdou. Po bitvě je ale každý generál, o tomhle můžeme jen spekulovat.

Vy jste zažil střídání brankářů na penaltový rozstřel?

Když jsme táhli s Norimberkem za vítězstvím v Německém poháru, udělali jsme to dvakrát a náš specialista nám vychytal postup.

Messi je tahounem Argentiny. Dokáží ho podle vás Němci eliminovat?

Myslím si, že ano. Dokázal to i loni Bayern v Lize mistrů. Jsou schopni se na něj perfektně připravit, přebírat si ho, neztratí ho z očí, nedají mu prostor. Navíc i na Messim bylo vidět, že je jen člověk z masa a kostí, byl unavený, jeho přihrávky nebyly tak přesné a překvapující. Pustil se mezi tři hráče a najednou nedokázal projít. Löw na něj nepochybně nějakou zbraň najde.

Robben prohlásil, že ho třetí místo nezajímá. Brazilci jsou u dna po debaklu. Co se dá očekávat od zápasu o třetí místo?

Takhle bych to vůbec neviděl. Ono o nic nejde jen zdánlivě. Brazilci potřebují uspět a alespoň trošičku si udobřit celou Brazílii. Ne bronzovou medailí, ale kvalitním výkonem. Ti to nepodcení. A co se týká Nizozemska, Robbena třetí místo možná nezajímá, ale jsou tam další hráči, kteří ještě nemají z velkého turnaje žádnou medaili. Ti ji budou chtít a Nizozemci nejsou týmem, který by vypustil jakýkoliv zápas. Robben třeba hrát nebude, ale ostatní půjdou za vítězstvím. Myslím si, že to naopak může být velmi ofenzivní fotbal.

Kdo bude fotbalovým mistrem světa?
Argentina
34,1 %
Německo
65,9 %
Celkem hlasovalo 35741 čtenářů.

Reklama

Související témata: