Hlavní obsah

Ve finále jsem čekal jiné týmy, přiznal kouč reprezentace Vrba

Praha

Ve finále mistrovství světa sice čekal trenér české fotbalové reprezentace Pavel Vrba jiné týmy, ale uznává kvality Němců a Argentinců. Jak řekl v rozhovoru pro Sport.cz a Právo, Nizozemci potvrdili svoji vysokou kvalitu, a přestože přijedou v září na úvodní zápas kvalifikace o EURO 2016 s jiným koučem a možná i některými hráči, změnu jejich ofenzivního stylu nečeká. Na vrcholícím MS našel také inspirativní prvky pro český tým.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Pavel Vrba

Článek

Jak se vám zatím líbil fotbal na mistrovství světa?

Především mě zaujalo to, že se většina mužstev snažila o ofenzivní fotbal, což dokázaly i statistiky a počty vstřelených branek. Jak je vidět i na současném šampionátu, fotbal se ubírá správnou cestou. Co mě opravdu mile překvapilo, byly výkony některých jihoamerických a středoamerických mužstev, o nichž se třeba dopředu tolik nemluvilo. Mám na mysli především Kolumbii, Chile, Kostariku a Mexiko. Tyto týmy byly na turnaj opravdu výborně připraveny a dokázaly to pak prodat i v zápasech. Obecně víc jsem čekal od afrických týmů, které zatím spíše nedokáží prodat to, jaký potenciál v jednotlivých hráčích je.

Očekával jste ve finále Německo s Argentinou?

Osobně jsem tipoval finále Španělsko - Brazílie, což mi nevyšlo, ale do semifinále jsem pasoval i Německo a Argentinu, takže tři ze čtyř top mužstev jsem trefil. Přítomnost Německa s Argentinou ve finále znamená současnou dominanci evropského a jihoamerického kontinentu. Německo a Argentina si to teď rozdají o titul a asi to odpovídá současnému rozložení sil.

Kdo z nich je favorit?

V obou týmech jsou špičkoví hráči z top evropských týmů a oni teď drží i svá národní mužstva. Německo znovu ukázalo svoji obrovskou sílu, jako už tradičně na velkém turnaji. Jak šampionát postupuje, tak výkonnost německé reprezentace roste, zatímco u některých mužstev tomu je z různých důvodů opačně. Semifinálový zápas a výkon Německa proti Brazílii byl neuvěřitelný, něco takového jsem dlouho neviděl a možná už ani neuvidím.

Argentina má ale Messiho...

Také na něj sází. Messi to sice má proti důsledně bránícím soupeřům těžké, ale mužstvo kolem něj stále ukazuje taktickou vyzrálost. Semifinále s Nizozemskem bylo spíš šachovou partií, nikdo nechtěl udělat chybu, ale i tak se hrají extrémně důležité zápasy.

Komu budete fandit ve finále?

Takhle se na to nedívám, z pozice diváka bych byl rád znovu unešený nějakým fantastickým výkonem; aby se diváci zase mohli bavit. Ale spíš to zase budou opatrné šachy jako v semifinále Nizozemsko - Argentina. Sám jsem na to hodně zvědavý.

Řekl jste, že vás potěšil ofenzivní fotbal. Přinesl šampionát nějakou převratnou novinku ve hře?

Nevím, jestli jde o úplnou novinku, ale určitá mužstva se v některých zápasech opravdu důsledně zaměřovala na dokonalé vykrytí prostorů v obranné fázi. Španělsko třeba v prvním zápase bylo překvapeno rozestavením a stylem hry Nizozemska a nedokázalo si s tím poradit. Ale nebylo to jen o defenzivě, protože Nizozemci v duelu se Španělskem okamžitě po zisku míčů chodili do brejků a trestali soupeře.

Našel jste něco zajímavého například v rozestavení hráčů?

Úspěšná mužstva na mistrovství obecně sází na velmi disciplinovanou hru se snahou o okamžitý rychlý protiútok a přečíslení v brejkové situaci, v níž se opět objevuje maximální počet útočících hráčů. V tom tedy byl letošní šampionát trochu jiný. Do defenzivy se zapojovalo víc hráčů, v základním rozestavení jsme někdy vzadu mohli vidět až šest hráčů v řadě, ale na druhou stranu rozhodně nešlo o nějakou destrukci. Rozestavení byla kolikrát dost variabilní a obecně v něm nacházejí uplatnění velmi dynamičtí a rychlostně vybavení hráči.

Který tým předvedl podle vás z celkového pohledu nejkvalitnější fotbal? A proč?

Při zpětném pohledu je asi rozhodující jedinečná herní disciplína Němců. Oni mají výhodu, že se opírají o osu šesti hráčů Bayernu Mnichov. Mají zažité automatismy, obrovskou kvalitu. Byť konec sezóny Bayernu úplně nevyšel, reprezentace z toho teď stejně těží. Německo trochu herní styl Bayernu kopíruje, opírá se o silnou kombinaci, velký počet hráčů se zapojuje do útočné fáze. Trochu mi to připomíná Španělsko v dobách jeho největší slávy, ale Německo má teď proti současnému Španělsku v ofenzivní části lepší hráče. Proto jsou Němci nyní dál.

Nizozemsko ale hraje také velmi ofenzívně...

Poměrně inspirativní je také jejich způsob hry. S opravdu silnými soupeři Nizozemsko ukázalo velkou důslednost při obranné práci ve velké hloubce i se zapojením krajních hráčů. Ale pro tento herní styl musíte mít opravdu vhodné typy – tedy rychlé hráče, kteří v bleskovém přečíslení využijí nabídnutý prostor. Pokud takovými hráči nedisponujete, vzniká velký problém, protože zahájený protiútok nedotáhnete do finále. Pak je to o tom, že se jenom bráníte a do útočné fáze se zkrátka nedostanete.

Brazílie byla velkým favoritem, ale neuspěla. Co její hře scházelo?

V semifinále se ukázalo, jak citelnou pro ně je absence Neymara a Thiaga Silvy. Je otázkou, co by to znamenalo pro jiné špičkové týmy, kdyby přišly o klíčové tahouny… Brazílie ale už zkrátka nemá tak široký kádr, aby takové ztráty dokázala plnohodnotně nahradit a nepocítila to na hřišti. Zpětně se ukázalo, že Brazilci na titul kádr zřejmě neměli, i když jsem je řadil k top favoritům. S Němci ten zápas absolutně nezvládli možná i po mentální stránce. Když vás takové výpadky potkají v tak důležitém zápase, jakým je semifinále, na vrchol dojít nemůžete.

Jak vůbec hodnotíte vystoupení Nizozemska, našeho prvního soupeře v kvalifikaci EURO?

Být v semifinále mistrovství světa a obhájit tuto pozici z minulého šampionátu, je obrovský úspěch a potvrzení toho, že Nizozemsko se dál drží na absolutním vrcholu. A rozhodně nečekám, že by změna trenéra měla přinést nějaké zásadní změny v jejich způsobu hry.

Co říkáte na výkony prvního zářijového soupeře, tedy tým USA?

Když jsme vybírali možné protivníky, tak možná ani u veřejnosti nevládlo přílišné nadšení z toho, že si zahrajeme s Američany. Ale my jsme i na základě jejich minulých zápasů věděli, do čeho jdeme. A oni to na mistrovství jenom potvrdili. Považuju je za ideální soupeře před kvalifikační premiérou s Nizozemskem. Mají podobné hráče i způsob hry. Jenom si přeju, aby Letná nebyla vyprodaná jen na zápas s Nizozemskem, ale už i na Američany!

Může si vzít ze hry nejlepších týmů a vůbec z toho, co bylo na šampionátu dosud k vidění, nějaké poučení český tým?

Musíme vědět, jakou cestou se vydat. V reprezentaci jsme měli půl roku na to, abychom si řadu věcí vyzkoušeli. Něco nám vyšlo, něco ne. Současný fotbal je o rychlosti a právě hráčům s takovými dispozicemi musíme dávat přednost. Bez této složky to je v mezinárodní konfrontaci složité, mistrovství to jednoznačně ukázalo.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NHL

Calgary - San Jose 5:1

Premiérový gól v NHL a navrch bitka. Český útočník zažil v zámoří velký večer
NačítámNačíst další články