Hlavní obsah

Bude se historie opakovat? Argentina nemá proti Německu šanci, tipují experti

Rio de Janeiro

Úchvatný souboj slibuje finále fotbalového mistrovství světa, v němž se v chrámu Maracaná v neděli od 21 hodin utká Německo s Argentinou. Jak vidí finále známé fotbalové osobnosti? Někdejší reprezentanti Albionu favorizují Německo, zatímco Argentině dává velké šance brazilský útočník Neymar.

Foto: Dylan Martinez, Reuters

Argentinští fotbalisté zleva Lionel Messi, Pablo Zabaleta, Martín Demichelis, Marcos Rojo, Lucas Biglia, Rodrigo Palacio, Javier Mascherano, Ezequiel Garay a Sergio Agüero se radují z postupu do finále světového šampionátu. Uspějí i proti Německu?

Článek

Zatímco evropský tým v semifinále udivil fantastickým představením a triumfem 7:1 nad domácí Brazílií, Jihoameričané cestou do finále nezářili. I proto fotbaloví experti jednoznačně favorizují tým trenéra Löwa.

„Pokud bude hrát Argentina stejně jako v semifinále, Německo zcela nepochybně získá titul," míní Gary Lineker, bývalý skvělý útočník Anglie, který byl s reprezentací čtvrtý na MS 1990. Tehdy naposledy slavilo titul právě Německo, které Anglii v semifinále skolilo v penaltovém rozstřelu a v boji o zlato pokořilo těsně - ano, Argentinu!

Lineker není sám, kdo si myslí, že finále bude jasnou záležitostí. „Není pochyb, že Německo bude mistrem světa. Argentina nemá žádnou šanci," tvrdí Arjen Robben, záložník Nizozemska, poraženého semifinalisty.

Jednoznačně se k boji o zlato staví i sázkové kanceláře, které favorizují Löwův celek. „Německo nikdy nebude mít větší příležitost šampionát vyhrát. Dosud bylo lepší a má i kvalitnější lavičku náhradníků. Rozdílů mluvících pro jejich triumf je příliš," přitakává Rio Ferdinand, bývalý obránce Manchesteru United.

Nestrannost naopak zachoval legendární Pelé. „Těším se na nedělní souboj dvou mocností fotbalu," komentuje obsazení finále bez své milované Brazílie.

Neymar přeje titul Messimu

Jediné nebezpečí pro Německo podle expertů dřímá v osobě hvězdného Lionela Messiho. „Je to pořád stejné. Pokud Messiho necháte ve hře, je to váš konec. Je neuvěřitelně dobrý," shodují se fotbalové ikony minulosti.

„Ale je zcela jisté, že pokud bude hrát ve finále stejně jako proti Nizozemsku, zůstane v Argentině modlou i nadále Diego Maradona," zmiňuje Ferdinand slavného hráče, který jako zatím poslední dovedl Argentinu v roce 1986 k titulu mistra světa. Po finálové výhře nad Německem.

To brazilský útočník Neymar ve finále více věří hráčům Albiceleste. „Nebudu Argentině fandit, to je pro nás Brazilce nepřípustné," smál se útočník Barcelony, když ve čtvrtek vystoupil před novináře. „Chci ale povzbudit své spoluhráče Messiho a Mascherana. Messi je mé zrcadlo, můj idol, a navíc je v tréninku lepší, než já. Bude to zajímavé finále, ale podle mě si Messi titul nejvíc zaslouží," prohlásil hvězdný Brazilec.

Vyhraje evropský tým poprvé v historii světový šampionát konaný na jihoamerickém kontinentu?
Ano, Německo to dokáže
62,6 %
Ne, titul vybojuje Argentina
37,4 %
Celkem hlasovalo 9017 čtenářů.

Reklama

Související témata: