Hlavní obsah

Papež František je neutrální, Messiho tažení jej nezlomilo. Benedikt ještě celý fotbal nikdy neviděl

Řím/Praha

Žádné fandění krajanům, papež František alespoň navenek zachovává i nadále vyhlášenou fotbalovou neutralitu. Ani to, že Argentinci doputovali do finále MS, s ním nehne a na veřejnosti své sympatie Messimu a spol. neprojeví. A jeho německý předchůdce Benedikt? Nic není známo o tom, že by vůbec projevil jakýkoli výraznější zájem o bitvu o zlato v Brazílii. Není fanouškem sportu, holduje spíše Mozartovi. Nic na tom nemění německá účast v posledním zápase MS...

Foto: Alessandra Tarantino, ČTK/AP

Papež František.

Článek

Podle mluvčího Vatikánu Federika Lombardiho není sice nic vyloučeno, ale že by František a Benedikt koukali spolu, když od sebe bydlí nějakých 500 metrů, je zřejmě absolutně nemyslitelné.

Přitom František by mohl, kdyby tomu zřejmě postavení Svatého otce nebránilo, obléci i argentinský dres, který v roce 2013 vyfasoval při jedné z audiencí od argentinského týmu. Dokonce i s vlastní jmenovkou.

„Přeji vám všem krásné mistrovství světa, turnaj v duchu opravdového bratrství," vyslal na Twitteru strohý vzkaz fotbalistům před startem akce. Přitom podobně jako třeba Jan Pavel II., byl i František v mládí fotbalistou a ještě coby arcibiskup v Buenos Aires pod občanským jménem Jorge Mario Bergoglio držitelem členské legitimace oblíbeného klubu San Lorenzo.

Jenže před MS na půdě odvěkého argentinského rivala sám sobě způsobil, že vlastně ani nemůže fandit. Vše se odehrálo na Světových dnech mládeže loni v Riu...

"Brazilci mě požádali, abych zachoval neutralitu. A já držím své slovo," uvedla před časem osmasedmdesátiletá hlava 1,2 miliardy katolíků. Fotbalem se prý bude veřejně zaobírat až začátkem září, kdy se v Římě uskuteční charitativní utkání za účasti řady hvězd.

S gardou na televizi nekoukal

MS jakoby ho ani nezajímalo. Ke zklamání svých věrných strážců ze švýcarské gardy, odmítl i pozvání, aby se v kasárnách díval na zápas Argentina - Švýcarsko (1:0). Samozřejmě po boku svých ochránců.

Hned v několika fotbalových dresech by mohl finále sledovat i Benedikt (87). Ale četné dary, které dostával od hráčů či týmů při audiencích končily vždy v charitativních aukcích. A fotbalovému nadšení nikdy nepodlehl.

A pokud by přece jen usedl k televizní obrazovce, spíše než s Františkem by to podle Bildu bylo s osobním tajemníkem arcibiskupem Georgem Gänsweinem. Ten vedle tenisu, který dosud hraje, má rád i fotbal a je fanouškem Bayernu. Ale jsou tu zásadní argumenty proti tomu, aby emeritní papež finále sledoval. Jednak fotbalový zápas prý ještě nikdy neviděl celý a navíc velmi brzy vstává. Výkop nedělního finále v Riu je ve 21 hodin SELČ a duel skončí nejdříve před jedenáctou večer.

Reklama

Související témata: