Hlavní obsah

Měli jsme být ve finále, vedli si Nizozemci i po zisku bronzu svou

Brasília

Světový bronz jim ještě chyběl. V roce 1998 Nizozemsko podlehlo Chorvatsku, druhý zápas o 3. místo na fotbalovém mistrovství světa už jim vyšel. Na minulém šampionátu Nizozemsko vyřadilo Brazílii ve čtvrtfinále (2:1), teď ji zdolalo dokonce v jejím domácím prostředí 3:0. „Zasloužili jsme si tady víc než bronz,“ poukázal po duelu v Brasílii útočník Arjen Robben.

Foto: Dominic Ebenbichler, Reuters

Po semifinálové prohře Arjen Robben (vlevo) prohlásil, že jej bronz z MS nezajímá. Po výhře nad Brazílií ale zářil štěstím a slavil v doprovodu Stefana de Vrije.

Článek
Fotogalerie

Trenér Van Gaal zvládl poslední zápas na lavičce Nizozemska před odchodem do Manchesteru United bravurně. Odchází se světovým bronzem na krku.

„Těžký zápas, všechno bylo proti nám. Brazilci měli o jeden den více odpočinku a my navíc v semifinále vypadli tím nejhorším způsobem - na penalty. Je to mnohem horší, než prohrát 1:7. Opravdu. Navíc když cítíme, že jsme měli být ve finále," líčil Louis van Gaal. „První den po semifinále byl dramatický, druhý o něco lepší, ale stále dramatický. A třetí den, tedy dnes, jsme se zase soustředili na zápas."

Navzdory výhře zkritizoval alžírského rozhodčího Haimúdího. „Už ve třetí minutě jsme vedli, to byl skvělý začátek. Pak jsme ovšem pocítili, že je někdo proti nám. Nejen někdy, téměř ve všech případech rozhodčí reagoval velmi špatně," stěžoval si Van Gaal.

„Ne vždy jsme hráli dobře, ale Brazilci nám naštěstí dali hodně prostoru. Těsně před začátkem jsme přišli o Wesleyho Sneijdera, musím však říci, že Jonathan de Guzman hrál velmi dobře," poukázal kouč.

Dočkal se i třetí gólman

V samém závěru poslal na hřiště také třetího brankáře Michela Vorma. Byl to z nizozemského kádru poslední 23. hráč, který si na MS v Brazílii zatím ještě nezahrál.

„Hráči za mnou před zápasem přišli, jestli by mohl nastoupit Michel, že si tady ještě nezachytal. Ale já byl proti, chtěl jsem postavit jedenáct nejsilnějších. Takže jsem řekl, že nastoupí pouze v případě, když povedeme 2:0. No vidíte, dočkal se až za stavu 3:0," zasmál se Van Gaal.

Přestože Holanďani po semifinále tvrdili, že je duel o 3. místo nezajímá, medailemi se nakonec pyšnili.

„Musím složit kompliment svému týmu, je radost s ním pracovat. Vítězstvím jsme ukončili turnaj nejlépe, jak jsme mohli. Bronzovou medaili jsme si zasloužili. Ve skutečnosti jsme si zasloužili víc než to, zvláště když vidíte, že mužstvo znovu dalo do zápasu všechno," vyzdvihl útočník Arjen Robben.

Reklama

Související témata: