Hlavní obsah

Středobodem fotbalového vesmíru je před finále Messi. Co mu vzkázali Maradona a Mourinho?

Praha

Po celý světový šampionát leží tíha odpovědnosti za konečný výsledek Argentiny na jediném muži - Lionelu Messim. I když kapitána týmu část jeho krajanů příliš nemusí, protože jej kvůli odchodu do Barcelony v brzkém věku pejorativně označuje za Španěla, či Katalánce, ve finále MS proti silnému Německu se i jejich naděje opět budou nejvíce upínat k výkonu vzrůstem nevelikého fotbalového génia.

Foto: Ueslei Marcelino, Reuters

Soustředěný lídr Argentiny Lionel Messi.

Článek

Na klubové úrovni dosáhl Messi s Barcelonou všeho a dokonce opakovaně. To samé platí o nejcennějších individuálních trofejích, které může fotbalista získat. K vystoupení až na samý vrchol Olympu mezi nejlepší hráče v historii už mu tak chybí poslední krok - úspěšně zvládnuté finále MS a triumfální návrat s nejznámějším pohárem na světě do rodné Argentiny.

Tím by definitivně minimálně dostihl legendárního krajana Diega Maradonu, s nímž je tradičně srovnáván. A sám autor slavné Boží ruky se rozhodl Messiho k tomuto velkému kroku správně motivovat.

„Pokud mě v neděli Messi vyrovná a zvedne nad hlavu trofej pro světové šampióny, položím před něj červený koberec," prohlásil Maradona v televizní show. Muž, který dovedl Argentinu k vysněnému titulu mistrů světa v roce 1986, bude stejně jako jeho krajané ve finále proti Německu doufat především v zázrak vzešlý z kopaček barcelonské modly.

„Bude hráčem, který bude určovat zápas. Jen mám strach, že bude na závěr mistrovství unavený. Ale myslím, že ví, o co jde. Pokud v neděli propásne šanci, bude se těm nejlepším na světě jen podobat,“ přisadil si k už tak velkému tlaku na argentinskou hvězdu její kontroverzní předchůdce.

Maradona také zabrnkal na regionální strunu a na dálku trochu popíchl Němce, finálové soupeře Argentiny. „Všichni jsme čekali, že ve finále bude Brazílie. Argentinci prostě musí vyhrát. Reprezentujeme kontinent a nemůžeme si dovolit nechat vyhrát Evropany v Jižní Americe," dodala třiapadesátiletá legenda.

Jak zajistit Messimu nesmrtelnost? Simeone zná recept

Klíč k úspěchu proti favorizovaným Němcům dává Messiho útočné vozbě další slavný krajan - kouč finalisty Ligy mistrů Diego Simeone. „Myslím, že by se měli zaměřit na vysoko hranou obrannou linii soupeře. Němci brání až skoro na polovině hřiště, což znamená spoustu volného prostoru, který se dá chytře využít. Pokud chce najít Argentina kouzelný klíč, je to právě překonání této ofsajdové pasti,“ uvedl v blogu trenér španělského Atlética Madrid.

Ani kdyby argentinský celek úspěšně aplikoval Simeoneho taktickou radu a Messi tak napodobil Maradonu a zvedl nad hlavu pohár po finálovém vítězství nad Německem, pro jednoho uznávaného odborníka to přesto nebude dost na to, aby si hvězda Barcelony definitivně zajistila statut nejlepšího fotbalisty všech dob.

Mourinho: Messi není nejlepším hráčem historie

„Messi je fantastický hráč. Nepotřebuje vyhrát mistrovství světa, aby byl za fantastického hráče považován. Nepotřebuje vyhrát šampionát ani proto, aby byl považován za historického hráče poslední dekády. Ale pro mě není nejlepším hráčem všech dob,“ nechal se před finále slyšet lodivod Chelsea José Mourinho, který ještě v předminulé sezóně vedl Real Madrid, tedy největšího rivala Barcelony ve španělské lize.

Podle Simeoneho je ale takové  srovnání napříč různými érami fotbalových dějin zcela nemožné. „Nemyslím si, že je fér porovnávat hráče z různých časových období. Fotbal se mění, spoluhráči i soupeři procházejí vývojem. Nemůžete srovnávat Di Stéfana s Pelém, Pelého s Maradonou či Maradonu s Messim. Časy se prostě mění. Můžete mít jednoho raději než druhého, ale to je pouze otázka osobních preferencí,“ myslí si kouč Atlética.

Dovede Lionel Messi Argentinu k vytouženému titulu mistrů světa?
Ne, vyhrají Němci.
64,9 %
Ano, bude mít na triumfu zásadní podíl.
30,6 %
Ano, ale hvězdou finále nebude.
4,5 %
Celkem hlasovalo 14835 čtenářů.

Reklama

Související témata: