Hlavní obsah

Kouč Nizozemska lanaří nejzářivější hvězdu týmu. Robben je ale šťastný v Bayernu

Asi největší trenérskou hvězdou končícího světového šampionátu v Brazílii je Louis van Gaal. Známý bouřlivák a mistr překvapivých taktických tahů dovedl v sobotu Oranjes k bronzovým medailím na úkor domácí reprezentace, nečeká jej ale zasloužený odpočinek po náročném turnaji. Van Gaal totiž přebírá slavný Manchester United, navíc v nezáviděníhodné situaci. Dvaašedesátiletý kouč proto doufá, že mu se vzkříšením ještě nedávno obávaného giganta pomůže hrdina Nizozemska na MS.

Foto: Paul Hanna, Reuters

Vřelé obětí nizozemského kouče Louise van Gaala s hvězdným Arjenem Robbenem po vítězném penaltovém rozstřelu ve čtvrtfinále MS proti Kostarice.

Článek
Fotogalerie

„Robben ví, že u mě bude mít v týmu Manchesteru United vždycky volné místo," prozradil Van Gaal po vítězném utkání o třetí místo na mistrovství světa proti Brazílii (3:0). K bronzu pomohl tahoun jednoznačného německého mistra Bayernu Mnichov Arjen Robben vybojovanou penaltou a předfinálními přihrávkami na oba zbylé góly. Na turnaji pak sám vstřelil tři góly.

„Moje odpověď je ne, jsem šťastný v Bayernu. Řekl mi ale, že pro mě vždycky v kádru Manchesteru místo najde,“ potvrdil slova svého šéfa na světovém šampionátu sám forvard, který způsobil i během probíhajícího MS několik kontroverzí kvůli své známé chuti přihrávat pády. Přesto zazářil především v pozitivním duchu a byl hlavním tahounem Oranjes i v duelu o bronzové medaile.

„Po zápase se mě trenér zeptal, jestli nechci jít s ním do Manchesteru,“ vykládal Robben pobaveně novinářům. „Já ale nepřestoupím, Bayern je pro mě to správné místo. Moje rozhodnutí tedy nemá co dočinění s Van Gaalem nebo United,“ vysvětlil své stanovisko.

Robben už na ostrovech v minulosti nepříliš úspěšně působil, když oblékal dres londýnské Chelsea. Reputaci si pak napravil v Realu Madrid a zejména v Bayernu, s nímž v roce 2013 konečně dosáhl na vytoužený titul z Ligy mistrů.

Robben pěl ódy na svého nejlepšího kouče

Robbenovo odmítnutí by nemělo mít vliv na vřelý vztah, který s nizozemským koučem navázal právě v bavorské metropoli. „Van Gaal je nejlepším koučem, jakého jsem kdy měl, pojí nás dohromady zvláštní pouto. V Bayernu ze mě udělal důležitého hráče, pod ním jsem udělal krok do absolutní světové špičky. Nejprve v Bayernu a poté v reprezentaci,“ rozplýval se na adresu svého šéfa při turnaji v Brazílii třicetiletý hráč.

Přes Robbenovo odmítnutí se dá očekávat, že si Van Gaal z holandského kádru pro MS nějakou posilu na Old Trafford přivede. Spekuluje se zejména o krajním bekovi Blindovi či stoperovi Ronu Vlaarovi. V kádru Rudých ďáblů již je útočník Robin van Persie, z něhož údajně nizozemský kouč hodlá udělat kapitána.

O tom, že má Louis van Gaal se svými svěřenci blízký vztah, se přesvědčili v sobotu také Brazilci. V závěru duelu za rozhodnutého stavu 3:0 se totiž lodivod Oranjes rozhodl nasadit do hry i posledního hráče třiadvacetičlenného kádru, kterého ještě v Brazílii na trávník neposlal - třetího brankáře Michela Vorma. Zatímco v Nizozemsku to bylo chápáno jako vrcholný důkaz respektu k nominovaným hráčům, domácí Brazilci toto gesto brali velice nelibě jako ukázku nerespektování už tak zdecimovaného soupeře.

Kromě hráčů by chtěl Van Gaal do Manchesteru z týmu země tulipánů přenést i herní pojetí a atmosféru v kabině. „Věřím, že i parta v Manchesteru bude jako tito kluci, kteří si získali mé srdce. Doufám, že se mi povede z nich dostat to samé," prohlásil zkušený kouč, který odjíždí z Brazílie neporažen v normální hrací době, což mu pomůže v kabině United ihned získat respekt. Právě jeho nedostatek stál místo Van Gaalova předchůdce Davida Moyese, jehož neúspěšný pokus zastoupit legendárního Sira Alexe Fergusona trval jen necelou jednu sezónu.

Uspěje nizozemský trenér Louis van Gaal na lavičce slavného Manchesteru United?
Ano, naváže na práci a úspěchy Fergusona.
70,1 %
Ne, skončí stejně rychle a špatně jako Moyes.
5,2 %
Jeho angažmá nebude úspěchem ani propadákem.
24,7 %
Celkem hlasovalo 9393 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Pavouk - Vyřazovací část MS ve fotbale

  • Osmifinále

  • 28.06.14      18 : 00 Belo Horizonte
    Brazílie Brazílie Chile Chile
    1 : 1
    na penalty 3 : 2
  • 28.06.14      22 : 00 Rio de Janeiro
    Kolumbie Kolumbie Uruguay Uruguay
    2 : 0
  • 30.06.14      18 : 00 Brasília
    Francie Francie Nigérie Nigérie
    2 : 0
  • 30.06.14      22 : 00 Porto Alegre
    Německo Německo Alžírsko Alžírsko
    2 : 1
    po prodloužení
  • 29.06.14      18 : 00 Fortaleza
    Nizozemsko Nizozemsko Mexiko Mexiko
    2 : 1
  • 29.06.14      22 : 00 Recife
    Kostarika Kostarika Řecko Řecko
    1 : 1
    na penalty 5 : 3
  • 01.07.14      18 : 00 Sao Paulo
    Argentina Argentina Švýcarsko Švýcarsko
    1 : 0
    po prodloužení
  • 01.07.14      22 : 00 Salvador
    Belgie Belgie Spojené státy USA
    2 : 1
    po prodloužení
  • Čtvrtfinále

  • 04.07.14      22 : 00 Fortaleza
    Brazílie Brazílie Kolumbie Kolumbie
    2 : 1
  • 04.07.14      18 : 00 Rio de Janeiro
    Francie Francie Německo Německo
    0 : 1
  • 05.07.14      22 : 00 Salvador
    Nizozemsko Nizozemsko Kostarika Kostarika
    0 : 0
    na penalty 4 : 3
  • 05.07.14      18 : 00 Brasília
    Argentina Argentina Belgie Belgie
    1 : 0
  • Semifinále

  • 08.07.14      22 : 00 Belo Horizonte
    Brazílie Brazílie Německo Německo
    1 : 7
  • 09.07.14      22 : 00 Sao Paulo
    Argentina Argentina Nizozemsko Nizozemsko
    0 : 0
    na penalty 4 : 2
  • Finále

  • 13.07.14      21 : 00 Rio de Janeiro
    Německo Německo Argentina Argentina
    1 : 0
    po prodloužení
  • 12.07.14      22 : 00 Brasília O 3. místo
    Brazílie Brazílie Nizozemsko Nizozemsko
    0 : 3