Hlavní obsah

Zázračný kluk, který zastínil Messiho. Rozhodující gól předpověděl Götzemu jeho spoluhráč Klose

Rio de Janeiro

Navždy se zapsal do fotbalových dějin jako ten, který rozhodl finálový zápas MS 2014. Co na tom, že německý fotbalista Mario Götze začal duel s Argentinou na lavičce. Běžela 113. minuta, když tenhle „zázračný“ kluk vsítil jediný gól zápasu. Gól, který o pár minut později odstartoval německé oslavy čtvrtého triumfu na světovém šampionátu. „Nevím co říct, je to skvělý pocit. Teď si to užijeme,“ plánoval dvaadvacetiletý záložník mnichovského Bayernu, jenž v rozhodujícím utkání šampionátu zastínil argentinskou hvězdu Lionela Messiho.

Foto: Darren Staples, Reuters

Nejsladší odměna za rozhodující finálovou trefu. Mario Götze dostal pusu od své přítelkyně.

Článek
Fotogalerie

Nejlepší okamžik dosavadní kariéry. Talentovaný německý fotbalista sice nebyl na MS v Brazílii nejvytěžovanějším německým hráčem, ale se svou rolí se popasoval náramně. Götze nejprve nechyběl v základní sestavě ve skupině proti Portugalsku a Ghaně, ale posléze se ze základní jedenáctky vytratil. Po nepříliš povedeném výkonu proti Alžírsku dokonce nenastoupil při německé kanonádě v semifinále proti Brazílii (7:1), ale svou zlatou trefu si Götze schoval na neděli.

„Je to neuvěřitelné, těžko hledám nějaká slova, je to pohádka. Prožil jsem složitou sezónu, ale tvrdě jsem makal a věřil, že přijde moje chvíle. Zasloužím si to stejně tak, jako celý náš tým a všichni fanoušci, kteří nám věřili," soukal ze sebe Götze jen pár minut po rozhodující akci, při které odvedl velký kus práce André Schürrle. „Perfektně na sebe nabalil tři obránce a dal mi přesný centr. Pak jsem se jen modlil, abych trefil branku," popsal Mario své zakončení, při kterém si míč krásně zpracoval na prsou a pak prostřelil brankáře Romera.

Rozhodující finálový gól mu už v poločasové přestávce předpověděl mnohem zkušenější spoluhráč Miroslav Klose. „Cítil jsem, že to bude právě Mario Götze. O poločase jsem mu řekl, že půjde na hřiště a rozhodne. No a stalo se," smál se šestatřicetiletý Klose.

V celém Německu se od nedělní půlnoci slaví čtvrtý světový titul, a rovněž Götze se svými spoluhráči plánoval velkou party. „Budou to velké oslavy a myslím, že jen tak teď neskončí. Nevím zatím, jak to bude probíhat, ale všichni se moc těšíme na návrat do Německa. Titul jsme si zasloužili, teď přivezeme trofej našim fanouškům," dodal dvaadvacetiletý Götze.

Když vstupoval v 88. minutě na trávník věhlasného stadiónu Maracaná místo Miroslava Kloseho, dočkal se od německého trenéra Joachima Löwa pořádné motivace. „Řekl jsem Mariovi, že má nejen schopnosti rozhodnout, ale také může zastínit Messiho. A on to dokázal. Je to náš zázračný kluk," chválil Löw dvaadvacetiletého odchovance Borussie Dortmund.

Reklama

Související témata: