Hlavní obsah

Chudí Němci? Za titul berou jen polovinu sumy, co před čtyřmi lety Španělé

Rio de Janeiro

Každý z třiadvaceti nominovaných německých fotbalistů obdrží za titul mistra světa prémii 300 tisíc eur (zhruba 8,3 miliónu korun). Celková částka 6,9 miliónu eur (asi 191 miliónu korun), kterou tamní svaz DFB mezi hráče rozdělí, je sice nejvyšší v německé fotbalové historii, ale ani zdaleka nedosahuje tak vysoké sumy, jakou si před čtyřmi lety rozdělili za triumf Španělé. Ti brali za výhru v Jihoafrické republice dvojnásobek.

Foto: Eddie Keogh, Reuters

Němečtí fotbalisté si za čtvrtý titul mistrů světa v historii rozdělí sedm miliónů eur.

Článek

Naopak němečtí fanoušci si výhru užívali v ulicích Frankfurtu nad Mohanem a Berlína.

Němečtí příznivci sledují v Berlíně finále proti Argentině.

Němci si i tak přijdou na mnohonásobně vyšší odměny než jejich úspěšní předchůdci. V roce 1954 dostali hráči SRN za triumf na turnaji ve Švýcarsku v přepočtu 1250 eur (přes 34 tisíc korun) a televizor. O dvacet let později byl tým kolem Franze Beckenbauera odměněn třiceti tisíci eur (přes 800 tisíc korun) a automobilem, v roce 1990 Němci dostali 65 tisíc eur (zhruba 1,75 miliónu korun).

Kolik dostane trenér Joachim Löw a jeho realizační tým, nebylo zveřejněno. Očekává se však, že půjde o podobnou sumu.

Německý svaz DFB vezme prémie z částky, kterou dostane od Mezinárodní fotbalové federace za celkové vítězství. FIFA vyplatí mistrům světa rekordních 35 miliónů dolarů (zhruba 706 miliónů korun), stříbrní medailisté Argentinci v přepočtu získají půl miliardy korun. Nizozemci za třetí místo obdrží 22 miliónů dolarů a čtvrtí Brazilci 20 miliónů.

Celkem FIFA rozdělí rekordních 576 miliónů dolarů, což je o 37 procent více než před čtyřmi roky. Minimum je osm miliónů pro týmy, které vypadly ve skupině. Jednotlivé reprezentace dostaly před turnajem také 1,5 miliónu dolarů na náklady na cestu a pobyt v Brazílii.

Reklama

Související témata: