Hlavní obsah

Neuer á la Schumacher? Higuaín dostal od gólmana kolenem, sudí pískal Argentincův faul!

Rio de Janeiro/Praha

Německý brankář Manuel Neuer na nic nečekal a do jednoho ze soubojů ve druhé půli finále MS vletěl jako tank. Zasáhl míč a kolenem nekompromisně zboural Argentince Gonzala Higuaína. Vzpomínky na dávný drsný střet mezi německým gólmanem Haraldem Schumacherech a Francouzem Patrickem Battistonem ožívaly více než kdykoli jindy. Mnohým zatrnulo.

Foto: Francois Xavier Marit, Reuters

Německý gólman Manuel Neuer (vpravo) kolenem zasáhl do hlavy Argentince Gonzala Higuaína.

Článek
Fotogalerie

Ale faul brankáře to na rozdíl od střetu z MS 1982 nebyl. Neuer zjevně šel po míči, podle všeho nepoužil nepřiměřené prostředky, jeho zákrok více méně odpovídal běžným způsobům brankářského počínání, do kterého se jen připletl útočící hráč. Nikdo gólmanovi nic nevyčítal. Argentinci v zápalu boje téměř bez povšimnutí nechali i nesmyslný verdikt italského sudího Nicoly Rizzoliho.

„Neuer měl plné právo jít tímto způsobem do souboje a byl v něm úspěšný.  Možná to někomu připadlo jako Schumacherův zákrok, ale přece jen tohle bylo něco jiného," uvedl bývalý anglický rozhodčí Graham Poll v hodnocení pro britský list Daily Mail. Bylo však podle něj záhadou, proč Rizzoli nařídil přímý kop pro Němce. „To rozhodnutí bylo poněkud popletené. Správným verdiktem by bylo vhazování pro Argentinu," dodal Poll.

Dva otřesy mozku

Higuaín pokračoval ve hře, před prodloužením, v němž Němci rozhodli, že získají titul, ale byl střídán.

Nedohrál ani německý záložník Christoph Kramer, kvůli otřesu mozku skončil už v první půli. Do hry se přitom dostal na poslední chvíli. Nahradil zraněného Samiho Khediru. Po srážce s Ezequielem Garayem byl ale natolik otřesen, že sám nemohl pokračovat.

"Moc si toho nevybavuji, ale to nevadí. Hlavně, že si budu pamatovat oslavy," říkal Kramer, jehož pohled po střetu vypadal poněkud nepřítomně. Po zápase se však připojil k jásajícím spoluhráčům. "Hlavně bych chtěl popřát babičce k narozeninám," dodal.

Zranění sice podle statistik FIFA na MS ubylo, Kramer byl ale druhým hráčem, který utrpěl otřes mozku. V utkání s Anglií se podobně zranil uruguayský reprezentant Álvaro Pereira, který odmítl střídat, ač se motal. Podle lékařů ohrozil svůj život. Také Kramer se pokusil vrátit do hry, ale po několika minutách už pokračovat nemohl. A byl to svým způsobem šťastný okamžik pro Němce  Místo něj přišel na hřiště André Schürrle, který připravil rozhodující gól pro dalšího střídajícího hráče Maria Götzeho.

Co soudíte o střetu Neuera s Higuaínem?
Fauloval brankář Neuer
41 %
Fauloval útočník Higuaín
1,7 %
Nefauloval nikdo z nich
54,5 %
Střet jsem neviděl (a), nemůžu hodnotit
2,8 %
Celkem hlasovalo 16121 čtenářů.

Reklama