Hlavní obsah

Němci si získali srdce Menottiho. Vyrovnali se nejlépe s časem a prostorem, soudí o nových šampiónech

Rio de Janeiro

Messi je jejich modlou a fotbalovým bohem zároveň, trenér Luis Cesar Menotti ovšem legendou, která navždy zůstane zapsána v argentinských fotbalových dějinách. Aby ne, když v roce 1978 přivedl reprezentaci své země k prvnímu titulu mistrů světa. „V současném fotbale rozhodují dvě základní věci - čas a prostor. A týmem, který se s těmito faktory nejlépe vypořádal, byli Němci,“ glosoval pětasedmdesátiletý Menotti šampionátový triumf Löwova výběru.

Foto: Profimedia.cz

Argentinský trenér Luis Cesar Menotti byl okouzlen výkonem německých fotbalistů na MS.

Článek
Fotogalerie

Pochopitelně že nemohl v Brazílii chybět. S trénováním skončil legendární Luis Cesar Menotti před šesti lety, kdy naposledy seděl na lavičce mexického klubu UAG Tecos, ale svými postřehy, glosami a názory byl na brazilském šampionátu neustále vyhledávaným mužem.

Argentinská defenziva ano, ale...

„Současná argentinská reprezentace se zaměřovala hlavně na to, aby na trávníku nevznikal prostor a nedopřávala soupeři volnost. Jenže na dnešním fotbale je nejobtížnější, aby bránění a ofenzíva byly v rovnováze. Týmy, které na šampionátu dobře bránily, to ovšem činily na úkor útoku, což byl i případ Argentiny. Stahovala hráče dozadu a byla závislá na Messim," nechal se slyšet Menotti a stavěl do protikladu Němce, kteří si získali jeho srdce.

„Je to mužstvo, které zvládá nejlépe ze všech, jak se vypořádat se základními premisami současného fotbalu - časem a prostorem. Na šampionátu to demonstrovalo. V každém okamžiku přesně vědělo, co má udělat," skládat novým mistrům světa poklonu legendární argentinský trenér.

Kompliment pro Neuera

Ještě větší kompliment složil brankáři Manuelu Neuerovi, jenž byl ostatně vyhlášen nejlepším gólmanem mistrovství světa a právem převzal Zlaté rukavice.

„Je vynikající. Jedním slovem skvělý. Nejlepší brankář nejen současnosti, ale všech dob," rozplýval se Menotti a připomínal, že z Neuerových schopností Němci profitovali. A nejen proto, že kouzlil mezi tyčemi.

„On svou kopací technikou doplňoval deset hráčů před ním, takže i díky tomu zvládal jeho tým nejlépe ze všech boj o prostor a čas," připomněl chvíle, kdy se Neuer měnil z brankáře v libero, zakládal akce, rozehrával míče a vypomáhal spoluhráčům.

Stejná slova chvály měl ale třeba i pro Hummelse nebo Kroose. „Hummels se mi v současnosti jeví jako jeden z nejlepších fotbalistů na světě. A Kroos je obdivuhodný přesností, s níž si počíná," vyzdvihoval Menotti další dva muže německého týmu.

„Pokud chcete současný německý tým porazit, musíte hrát jako on. Zvládnout boj s časem a prostorem a v tomto směru s ním držet krok. Problém je ovšem v tom, že jde o styl Němců, což jim dává výhodu. Přesně ví, co mají udělat a proto jsou o krok napřed," nechal se slyšet trenér Menotti, jenž přivedl Argentinu k titulu mistrů světa a proto se stal pro celou zemi navěky fotbalovou legendou.

Reklama

Související témata: