Hlavní obsah

Messi přiznal, že na trávníku i zvracel. Jeho Argentině to ale stejně nebylo nic platné

Doznal, že se cítí k smrti unavený. Psychicky, ale i fyzicky. V první půli finálové partie s Němci dokonce přímo na hřišti zvracel, jak byl vyčerpaný. Ani tím se argentinský kapitán Lionel Messi netajil. „Měli jsme na odpočinek o den méně než Němci, což v samém závěru turnaje hraje obrovskou roli. Navíc jsme na rozdíl od nich hráli v semifinále ještě půlhodinové prodloužení,“ vysvětloval trauma, které si na Maracaná prožíval.

Foto: Martin Meissner, ČTK/AP

Argentinec Lionel Messi po finále MS s Německem.

Článek
Fotogalerie

Objal se s německým hrdinou Bastianem Schweinsteigerem, počkal na gólmana Manuela Neuera, aby mu blahopřál k Zisku Zlatá rukavice určené nejlepšímu brankáři šampionátu, i k povinnému fotografování se hvězdný Messi jako profesionál každým coulem dostavil.  I když mu bylo na duši bídně.

Fotografování s Götzem se nebránil

Teprve pak zmizel v šatně argentinského týmu v útrobách Maracaná. A nadlouho, protože mu nebylo vůbec do řeči, natož aby vykládal moudra v mix zóně. Vysněného titulu mistra světa se Lionel Messi ani na třetím šampionátu nedočkal.

Až po hodině vykročil z kabiny, aby se nechal zvěčnit s pokořitelem svého týmu Mariem Götzem.

„Zasloužili jsme si víc, než prohrát finále takovýmto způsobem. Ačkoli měli Němci míč častěji v držení, větší šance jsme měli my. Minimálně tři možnosti, z nichž jsme mohli rozhodnout," netajil Messi, jak moc je zklamaný.

„Jednu jsem měl já, další Pipa (Higuaín) a Rodrigo (Palacio)," vypočítával příležitosti, jejichž promarnění stálo Argentinu finálový triumf.

„I účast ve finále něco znamená. Zvláště po dlouhé době, kdy jsme se na světových šampionátech pravidelně nedostávali přes čtvrtfinále," snažil se najít útěchu pro sebe, spoluhráče i celou fotbalovou Argentinu.

Sám dělal všechno, nač mu ještě zbývaly síly, aby se osudu vzepřel. To když třeba dvakrát vyškolil Boatenga operujícího na kraji německé obrany, nebo když se slalomovými průniky pokoušel probít k Neuerovi.

Dívejme se do budoucna, apeloval na všechny

„Únava postupně odezněla, protože vůle vyhrát finále byla silnější," vysvětloval, jak následky žaludečních problémů a slabosti překonal.

Nic ale nepomohlo. Možná i proto, že absentující Ángel Di Mária chyběl v sestavě až příliš, připomínal i Messi důležité asistence Di Márii na cestě Argentiny do finále.

„Jsou to pro nás pro všechny hořké chvíle. A pro celou Argentinu také, protože jsme chtěli po osmadvaceti letech přivézt pohár pro mistry světa domů. Jsme zklamaní, smutní, ale i rozzlobení a naštvaní, ale nyní se musíme dívat do budoucnosti. K příštímu šampionátu za čtyři roky," apeloval na všechny kolem Messi.

A stejná slova opakoval i při odletu z Ria opožděnému vzhledem k mlze, když nastupoval do letadla vyzdobeného nápisem „Gracias Argentina" mířícího na letiště Ezeiza v Buenos Aires.

Reklama

Související témata: