Hlavní obsah

Brazilci byli jako prvňáčci, neměli systém, ohlíží se za MS Ivan Hašek

Dauhá/Praha

Jako kapitán dovedl československý tým na mistrovství světa 1990 až do čtvrtfinále, kde ho zastavili s pomocí sudího pozdější šampióni Němci. Po tomto šampionátu Ivan Hašek v rozhovoru pro Sport.cz a Právo uznal, že v Brazílii byli nejlepší, zatímco domácí fotbalisté totálně propadli.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Ivan Hašek

Článek

Jak se vám zamlouvají noví mistři světa z Německa?

Němci vyhráli šampionát naprosto zaslouženě. Předváděli nejdisciplinovanější výkony i nejlepší a nejorganizovanější hru. V ofenzivě byli velice efektivní a disponovali i nejlépe organizovanou obranou, za kterou stál jasně nejlepší gólman na světě. Navíc i hráči, kteří nebyli v základní sestavě, byli perfektně připravení okamžitě a plnohodnotně zaskočit. Hráli velice týmově. Na vysoké úrovni byli i po kondiční stránce, takže soupeře přehrávali i po fyzické stránce. Dokázali zatlačit a nakonec i překonat obranný blok soupeře. Líbil se mi i jejich fotbal.

Nespoléhala Argentina až moc na individuální kvality Messiho?

V průběhu šampionátu i finále měla také velmi dobré herní momenty. V boji o titul měla možná i víc vyložených šancí než Německo. Ale nebyla tak efektivní a její hra nebyla tak týmová, jako Němců. Navíc nedokázala využít chyb, které soupeř udělal, zatímco Němci zaváhání argentinské obrany potrestali.

Kdo podle vás měl hlídat Götzeho?

Demichelis nechal Götzeho za sebou a ten trestal.

Co jste říkal neproměněným šancím Argentinců, nebylo to až trestuhodné, co zahodili?

Šance, které měli Higuaín nebo Palacio se prostě musí proměňovat. Oba byli v pozici, kdy měli uklidit míč do brány. Až příliš Argentinci také spoléhali na Messiho. Ale Němci přesně věděli, jak na něho mají hrát. Musím ale dodat, že mě příjemně překvapili svojí obranou, jak velmi dobře hráli se třemi středními obránci. Naopak ve druhé půli se tři útočníci nedokázali dobře poskládat, měli s tím problémy a po ztrátě míče nebránili tak jako Němci.

Byl i pro vás překvapením doslova výbuch Brazilců v závěru šampionátu?

Debakl od Němců ano, ale jinak ne. Od začátku jim pomáhali rozhodčí. Začalo to už v prvním utkání s Chorvatskem. A táhlo se to s nimi i v dalších zápasech. Jen proti Kolumbii podali dobrý výkon, ale to bylo tím, že to byl z obou stran typický jihoamerický fotbal, hodně živelný. Brazilci hráli hurá fotbal, bez systému, byli kostrbatí, neorganizovaní. Totálně bez systému. Vypadali jako žáčkové z první fotbalové třídy, a proti nim hráli fotbaloví vysokoškoláci. Brazilci byli velkým zklamáním pro všechny fanoušky fotbalu. Nebyli to oni, ti lehkonozí, techničtí a nápadití fotbalisté, na jejichž hru se každý rád koukal.

Zaujali vás něčím Nizozemci, s nimiž se česká reprezentace utká v kvalifikaci o EURO 2016?

Předvedli nový zajímavý herní systém s hrou po stranách. Robben, Sneijder, Kuijt, Van Persie, to je ohromná ofenzivní kvalita. Úžasně rozebrali Španěly. Jejich hra ale byla také velice dobře organizovaná. Budou hodně těžkým soupeřem. Na druhou stranu se ale ukázalo, že mohou mít problémy s disciplinovaným týmem, který má dobře organizovanou obranu. To proti nim předvedla Kostarika, a ukázala, že se s nimi dá hrát.

Co vás na šampionátu zaujalo jako trenéra?

Samozřejmě jsem sledoval, kdo jakým způsobem zahrává a naopak brání standardní situace, jak se zapojují hráči do obranné a útočné fáze, viděl jsem i zajímavá herní rozestavení a styly. Neoslnili mě tolik Messi nebo Neymar, ale výborný byl třeba Schweinsteiger, podle mne nejlepší hráč finále. Je zajímavé, kolik podstoupil osobních soubojů, kolik odehrál úspěšně balónů. Příjemným překvapením byl i James Rodríguez, pro mne tolik ne, protože ho znám z Monaka, stále velmi sleduji francouzskou nejvyšší soutěž. Je to mladý fotbalista, který toho hodně umí, je vidět, umí zakončit. Pro každého trenéra velice cenný hráč.

Jak probíhá příprava vašeho klubu SC Katar Dauhá?

V této době probíhá postní měsíc Ramadán, takže trénujeme až v deset hodin večer. Navíc není takové vedro, přes den jsou i čtyřicítky, i večer to je ale pro hráče velká dřina. Náboženství jim dovoluje jíst a pít až po večerní modlitbě, což je před tréninkem. Na trénink už jsou vcelku v pohodě. Ale snášejí to velmi dobře. Musíme jít i v tomto období do zátěže, ale samozřejmě není až tak tvrdá. To by bylo nesmyslné. Liga ale startuje v půlce srpna, takže není tak moc času na přípravu. Začátkem srpna pak jedeme na herní soustředění do Říma. Cíl je jasný, a tady nemůže být ani jiný. Bojovat v lize o nejvyšší příčky.

Reklama

Související témata: