Hlavní obsah

Bolestné prohry zapomenuty. Konečně, mohl si oddechnout Terminátor Schweinsteiger

Spíš než fotbalistu připomínal Bastian Schweinsteiger v závěru finále válečného invalidu. Pod okem tržná rána, tvář potřísněná krví, bolestivě nakopnuté kotníky. Navíc každou chvíli křeče ve stehnech. Nic jej však nezlomilo, německý Terminátor jel do konce naplno. A mohl si zakřičet: Konečně jsem mistr světa!

Foto: Martin Meissner, ČTK/AP

Bastian Schweinsteiger utržil v závěru finále MS krvavé zranění.

Článek

„Je to neuvěřitelné. Dvakrát po sobě jsme skončili v semifinále, nechtěli jsme to do třetice zopakovat. Řekli jsme si, že to musíme konečně dotáhnout! A je to tam," radoval se Schweinsteiger, který byl u bolestných semifinálových porážek na domácím MS v roce 2006 i před čtyřmi lety v Jihoafrické republice.

"Vypadá to, že jsme turnajem prošli s přehledem, jenže byly zápasy, kdy to nebylo vůbec snadné. Třeba proti Francii a teď ve finále," podotkl Schweinsteiger, z něhož si Argentinci udělali terč. Od Javiera Mascherana schytal kopance i rány do zad, Sergio Agüero mu pěstí rozsekl tvář. K tomu čelil křečím.

Vypadalo to, že už není možné, aby se postavil zpět na nohy. Jenže Schweinsteiger ukázal odolnost Terminátora, pokaždé se zvedl a šel znovu do boje. Po poslední ráně se skácel na zem, sudí vzápětí odpískal konec.

K sedmi titulům z bundesligy a triumfu z Ligy mistrů přidal trofej nejcennější – světový grál. „Jsme nejlepší na světě," pochvaloval si Schweinsteiger.

Němci pracovali jako počítačově vyladěný stroj. Dokonale skloubili víru, sebevědomí, sebeobětování a individuální kvalitu. „I v prodloužení jsme zůstali klidní a trpěliví. Věděli jsme, že máme něco navíc, co rozhodne," uvedl kapitán Philipp Lahm. „Nezáleží na tom, jestli máte nejlepší jednotlivé hráče, musíte mít nejlepší tým jako celek. Ten náš fungoval skvěle," dodal jeden z klíčových mužů výběru trenéra Joachima Löwa.

Výtečný šampionát odehrál i stoper Jérome Boateng, který ve finále předvedl možná životní výkon. „Pocity jsou nepopsatelné. Myslím, že celé Německo je na nás hrdé. Teď budeme slavit, jak nejvíc to půjde," sdělil Boateng.

Reklama

Související témata: