Hlavní obsah

Způsobil brazilské dny hanby Scolariho věk? Ronaldo myslí, že svou roli sehrál

Rio de Janeiro/Praha

Po šampionátové blamáži si fotbalová Brazílie přiznává, že předčasný vyhazov Scolariho předchůdce Mana Menezese byl možná chybou, za kterou reprezentace následně zaplatila na mistrovství světa daň. „Ta změna byla skutečně nešťastná. Navíc přišla v době, kdy se hra mužstva zlepšovala a i výsledky se postupně dostavovaly,“ přidal se ke kritikům politiky generálů brazilského fotbalu i Ronaldo, který pod koučem Scolarim hrál na zlatém šampionátu v roce 2002 v Japonsku a Koreji.

Foto: Ruben Sprich, Reuters

Trenér Scolari u brazilské reprezentace na šampionátu vyhořel a proto logicky skončil.

Článek

Scolari se vrátil na trenérskou lavičku Selecao v listopadu 2012, kdy vystřídal o dvanáct let mladšího Menezese. Tomu vedení brazilské federace zazlívalo, že z fotbalového turnaje na olympijských hrách v Londýně nepřivezl s mladým reprezentačním výběrem zlato, neboť prohrál ve finále s Mexikem, stejně jako mu nikdy neodpustilo, že v závěrečném turnaji jihoamerického šampionátu vypadl se svým výběrem už ve čtvrtfinále s Paraguayí. Fanoušci mu navíc zazlívali, že preferuje příliš defenzivní pojetí a nutí hráče až moc bránit namísto toho, aby jim ponechal volnost.

Luiz Felipe Scolari, který Menezese nahradil, byl vnímán jako spasitel a zachránce brazilské reprezentace. Připomínaly se jeho předchozí štace, úspěšné působení v Portugalsku, které dovedl do finále mistrovství Evropy a semifinále mistrovství světa, hlavně však jeho nehynoucí zásluhy o fotbalovou Brazílii. Vždyť v roce 2002 pro ni získal na asijském mistrovství světa zlato.

„Jenže od té doby uplynulo dvanáct let. Tehdy bylo Félipáááovi dvaapadesát, byl velice zábavným a šťastným koučem. A také opravdovým vůdcem hráčů," vzpomíná Ronaldo na Scolariho v zlaté éře. „Nezapomínejte ale, že v době šampionátu mu bylo čtyřiašedesát. O tucet let víc..."

I to mohl být jeden z důvodů, proč svou druhou reprezentační misi nezvládl a Brazílie si po semifinálovém debaklu s Němci a prohře o bronz s Nizozemci prožili po čtyřiašedesáti letech opět své Maracanazo. Tentokrát ovšem nikoli den hanby jako při finále MS 1950 s Uruguayí, ale hned dva dny hanby.

Scolari za ně zaplatil, neboť jeho odvolání bylo logickým krokem brazilské fotbalové generality. Ale jen jeho věk se za trenérovým koncem rozhodně neskrýval.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články