Hlavní obsah

Za Evropou jsme ve všem pozadu. I proto, že si pleteme žonglování s technikou, vyčetl Brazilcům jejich bývalý kouč

Rio de Janeiro/Praha

Zavrhli ho, protože nutil Brazilce bránit. A hlavně na nich chtěl, aby se bránit naučili. Alespoň tak jako Evropané. I proto musel Mano Menezes na trenérské lavičce Selecao předčasně skončit a uvolnit místo Scolarimu. Teď už také extrenérovi brazilské reprezentace, protože po semifinálovém masakru s Němci a hladké prohře s Nizozemci v zápase o bronz si i Kanárci přiznávají, že také defenzíva a bránění k fotbalu patří. A kouči Menezesovi, který byl po dvouletém působení od národního mužstva v listopadu 2012 odvolán, se najednou dopřává slyšení. A nic na tom nemění, že jeho názory se neposlouchají Brazilcům snadno.

Foto: Hassan Ammar, ČTK/AP

Brazilským fotbalistům i fanouškům zbyly na domácím MS oči pro pláč...

Článek

Pravdou je, že Menezes byl řešením z nouze. Původně měl totiž odvolaného Dungu vystřídat Ramalho, jenže klubová generalita Fluminense ho odmítla k národnímu mužstvu uvolnit, takže trenérem se stal tehdy osmačtyřicetiletý Menezes, který začal preferovat defenzivní pojetí, což se Brazilcům ani trochu nelíbilo. Zvláště, když ani výsledky reprezentace nebyly přesvědčivé a na jihoamerickém šampionátu skončili Kanárci po penaltovém rozstřelu s Paraguayí už ve čtvrtfinále.

A když Menezes nezvládl svou misi ani s výběrem hráčů do třiadvaceti let, který na olympijských hrách v Londýně prohrál ve finále s Mexikem, musel předčasně skončit.

„Naše potíž je v tom, že víme přesně o problémech, které máme, ale nevíme, jak se s nimi vyrovnat a jak je napravit. A k tomu všemu nám ještě schází schopní lidé, kteří by pochopili a věděli, jak cestu k nápravě podniknout," pustil se Menezes v televizní debatě na TV Esporte do kritiky poměrů současného brazilského fotbalu.

Brazilský lesk je dávno v úpadku

„Spoléháme se stále na individuální lesk a technické schopnosti našich hráčů, ale ty jsou už dávno v úpadku. Podívejme se na skončený šampionát a přiznejme si, že úroveň našich fotbalistů je v současnosti horší, než je tomu u soupeřů. Jsme horší v kontrole míče, v přesnosti přihrávek i v kombinaci," vyčetl současný kouč Corinthians Menezes hráčům figurujícím v reprezentačním výběru, stejně jako všem brazilským fotbalistům.

„Zaměňujeme totiž schopnost žonglovat s míčem s technickými schopnostmi pro současný fotbal nezbytnými a neuvědomujeme si, že jde o dvě diametrálně odlišné věci."

Podle Menezese je ale ze všeho nejhorší, že Brazílie neví, jak ze současné mizérie ven.

Evropa dělá všechno lépe

„Máme pořád hráče, kteří umí kličkovat a individuální talent v sobě skrývají, ale nevíme, jak pracovat na tom, aby se tito fotbalisté dál rozvíjeli, jako jsme byli zvyklí v minulosti. To je hlavní důvod, proč zaostáváme a jsme za Evropou tolik pozadu. Fotbal v Evropě se v posledních letech obrovsky rozvinul a všechno tam dělají lépe než my," nešetřil nikoho.

Jedním z důvodů je podle něho i časté střídání trenérů v brazilských klubech. Stačí první nezdar a na kouče čeká vyhazov.

„Jak potom mohou pracovat na růstu hráčů a zlepšování jejich výkonnosti? Jak může jít brazilský fotbal dopředu, když žádný trenér nikde dlouho nevydrží? Abychom v budoucnu nekončili ve čtvrtfinále nebo v lepším případě v semifinále jako v posledních dvanácti letech, bude nutné poskytnout trenérům čas a prostor pro práci," připomněl Menezes a dodal: „Evropské reprezentace nás překonaly ve všem. I v technické úrovni, na níž jsme si tolik zakládali."

Zvláště tahle slova se neposlouchala Brazílii lehce, i když v nich bylo tolik pravdy.

Souhlasíte s názory kouče Menezese na problémy brazilské reprezentace?
Ano
96,8 %
Ne
3,2 %
Celkem hlasovalo 10585 čtenářů.

Reklama

Související témata: