Hlavní obsah

Po životním triumfu končí! Kapitán světových šampiónů Lahm se loučí s reprezentací

Dosáhl na absolutní vrchol a v nejlepším se rozhodl skončit. Kapitán fotbalových mistrů světa z Německa Philipp Lahm krátce po životním triumfu ukončil reprezentační kariéru. Informaci potvrdil i prezident německého fotbalového svazu Wolfgang Niersbach.

Foto: Markus Schreiber, ČTK/AP

Kapitán Philipp Lahm s trofejí jako první opustil letadlo. Za ním Bastian Schweinsteiger.

Článek

Souboj Lahm vs. Koller

Třicetiletý fotbalista Bayernu Mnichov patřil na světovém šampionátu v Brazílii v týmu Joachima Löwa k nejlepším hráčům a coby kapitán dotáhl svůj tým k vysněnému zlatu. Univerzální fotbalista začal turnaj v záložní formaci a postupně se přesunul na svoje typičtější místo na pravém kraji obrany.

Ocitl se mezi deseti nominovanými na trofej Zlatý míč pro nejlepšího hráče mistrovství, kterou ale nakonec získal Argentinec Lionel Messi. To mu ale nezabránilo, aby si naplno užíval triumfální návrat do Berlína, kde před 400 tisíci fanoušky vedl oslavnou party.

Lahm odehrál za Nationalelf 113 zápasů a Německo reprezentoval na třech světových šampionátech. Jedním z jeho pravděpodobných nástupců v roli kapitána může být Bastian Schweinsteiger, jenž v necelých třiceti letech už nasbíral rovněž přes sto reprezentačních startů. Ale není vyloučeno, že i on se s národním týmem po velkém úspěchu rozloučí.

Jeho bránění Kollera fanoušky rozesmálo

Zatímco v posledních dnech kolují po světě obrázky, na nichž se Lahm laská s trofejí pro světové šampióny, čeští fanoušci si šikovného štírka vysokého pouhých 170 centimetrů jistě stále ještě vybaví v souvislosti s nezapomenutelnými souboji s více než dvoumetrovým Janem Kollerem v kvalifikaci o postup na Euro 2008 (viz video).

Neústupný německý buldok tehdy českému obrovi notně znepříjemňoval život, v momentech, kdy ještě snížil těžiště, ale sahal českému forvardovi takřka jen po pas a vzájemné souboje tak na Letné fanoušky patřičně rozesmály.

Reklama

Související témata: