Hlavní obsah

Kostarika je šampionátovou inspirací pro náš fotbal, doznává Pelta v knize Brasil 2014

Praha

I šéf českého fotbalu našel v Brazílii inspiraci. A nejen proto, že Miroslav Pelta se před zahájením MS zúčastnil kongresu FIFA, aby poté na vlastní oči sledoval dva úvodní zápasy jubilejního dvacátého šampionátu, při nichž ještě víc než doma litoval, že se česká reprezentace do země fotbalu zaslíbené neprobojovala. Inspiromatem pro něho byly příběhy, jež se v Brazílii během dvaatřiceti šampionátových dnů odehrávaly. A hlavně příklady zemí srovnatelných s Českou republikou, které se v Brazílii zaskvěly. Třeba Kostariky a jejího tažení do čtvrtfinále. I k tomu se Pelta doznává v publikaci Brasil 2014, která se týden po skončení mistrovství světa objevila na knižních pultech.

Foto: Sport.cz

Nejen obrazové reminisicence na světový šampionát ve fotbale přináší kniha Brasil 2014, která přišla na trh.

Článek
Fotogalerie

Obrazové reminiscence za světovými i evropskými šampionátu z produkce nakladatelství Olympia mají letitou tradici, která nebyla ani tentokrát porušena. A to přesto, že česká fotbalová reprezentace v Brazílii absentovala.

Stovky fotografií i reportáže ze zákulisí

I tak už pět dnů po skončení mistrovství světa přišla na trh kniha Brasil 2014, která na téměř 140 stranách přibližuje všechny okamžiky, které po celý měsíc poutaly fotbalový svět a strhávaly jeho pozornost. Tentokrát ovšem nejde jen o stovky unikátních fotografií z brazilských stadiónů, snímky zachycující nejzajímavější okamžiky jednotlivých duelů od úvodního mezi Brazílií a Chorvatskem až po finálový, v němž Němci pokořili Argentince, kniha není naplněna pouze portréty největších hvězd, trenérů či účastnických mužstev.

Ani u faktografického a statistického výčtu zápasů, výletu do historie mistrovství světa či procházky po brazilských fotbalových arénách nezůstalo. Publikace je totiž tentokrát vrchovatě naplněna i zajímavostmi ze šampionátového zákulisí, stejně jako postřehy a reportážemi přímo z Brazílie, jejichž autorem je redaktor serveru Sport.cz Zdeněk Pavlis. Třeba o poprasku, který ve Fortaleze vyvolalo zranění brazilské modly Neymara, třeba o indiánské šamance, kterou potkal, nebo o zlatém pindíkovi generála Van Gaala.

Cesta Kostariky Peltu inspirovala

I na zjištění a poznání šéfa českého fotbalu Miroslava Pelty se samo sebou dostalo. Na jeho inspiraci šampionátem rovněž.

„Kostarika mně posloužila za důkaz, že ani malá země by se nikdy neměla smiřovat s rolí odepsaného outsidera, jenž je proti fotbalovým gigantům bez šance. Vždyť tahle středoamerická země má sotva polovinu obyvatel, co my, ale přesto dokázala v Brazílii úžasné věci. Vyhrála nad Uruguayí i Itálií a remizovala s Anglií, ze skupiny postoupila z prvního místa a přes Řeky nakonec doputovala až do čtvrtfinále. A to s mužstvem bez hvězdných hráčů, neboť její kádr se rekrutoval z fotbalistů působících podle našich měřítek v klubech druhého, ba vesměs až třetího sledu.

To proto, že měla svůj propracovaný a dokonale zvládnutý herní systém, na němž její kouč Jorge Luis Pinto po dva a půl roku za plné podpory tamního fotbalového vedení usilovně pracoval a svůj trenérský rukopis mužstvu skutečně vtiskl. Že ke všem zápasům Kostarika nastupovala s obrovskou vůlí, bojovností a touhu něco dokázat.

Prostě vlastnostmi a premisami, které by měly být inspirující i pro náš fotbal a českou reprezentaci. Ostatně, pro kouče Pavla Vrbu, kterého jsem na začátku šampionátového roku 2014 k národnímu týmu přivedl, jsou v hierarchii jeho trenérských hodnot také úplně nejvýš. Proto jsem přesvědčen, že pod jeho vedením, díky jeho fotbalové filosofii a rukopisu a s podporou, které se mu bude dál dostávat, naše reprezentace právě touto cestou půjde a na příštím mistrovství světa za čtyři roky v Rusku absentovat nebude," přiznává první muž českého fotbalu Miroslav Pelta, že mistrovství světa v Brazílii pro něho představovalo velkou inspiraci.

Reklama