Hlavní obsah

Tým převzal dva měsíce před šampionátem, teď s Japonci slaví osmifinále

Volgograd/Praha

Mistrovství světa mu vlastně spadlo do klína, do Ruska jel z voleje. Vždyť trenér Akiro Nišino převzal japonský národní tým dva a půl měsíce před startem šampionátu! Teď s ním slaví osmifinále, byť na úkor Senegalu postoupili Japonci díky menšímu počtu žlutých karet. A navzdory porážce s Polskem 0:1 v závěrečném duelu ve skupině.

Foto: Toru Hanai, Reuters

Japonec Keisuke Honda zdraví fanoušky po porážce s Polskem.

Článek

„Jsme v osmifinále, nikdo nám to už nevezme. Myslím, že zaslouženě. A vůbec mi nekalí radost, že i díky disciplinárnímu kritériu. Taková jsou pravidla, ta platí pro všechny stejně," prohlásil Nišino po utkání s Polskem.

Japonský fotbalový svaz zkraje dubna sáhl k nestandardnímu kroku, když odvolal v kvalifikaci úspěšného kouče Halilhodžiče a na jeho místo angažoval právě Nišina. Muže, který na lavičce reprezentačního A-týmu nikdy neseděl. Pouze v minulosti vedl japonské mládežnické národní celky do 20 a 23 let, a v roce 1996 reprezentaci na letní olympiádě v Atlantě. Důvod? Dát pozitivní impulz týmu, ve kterém údajně panoval nesoulad mezi klíčovými hráči a Halilhodžičem.

Nišino i svazoví šéfové se ocitli pod velkým tlakem veřejnosti a médií, které tento krok považovaly za příliš riskantní. Příznivec herního stylu krátkých přihrávek, který dlouhá léta úspěšně praktikovala Barcelona, je ale nyní vítěz. Potřetí v historii MS se zemi vycházejícího slunce podařilo postoupit ze skupiny (2002, 2010, 2018).

„Podobný úspěch už Japonsko zažilo dříve, došlo k němu ale po stejné cestě jako nyní my. Díky týmovému duchu a herní kvalitě," pravil 63letý trenér, který v letech 1977–1978 odehrál za národní mužstvo 12 zápasů.

Japonci s vědomím, že Senegal prohrává s Kolumbií a menšímu počtu žlutých karet, v závěru paradoxně bránili porážku 0:1. Sázka na tuto taktiku jim vyšla. „Na konci utkání jsme nehráli dopředu, spokojili se s porážkou a spoléhali na výsledek druhého zápasu. Byl to risk, nebyli jsme z toho nadšení. Ale vyšlo nám to," radoval se Nišino.

Podle něj nemusí být osmifinále pro jeho celek stropem. Byť se v něm postaví Belgii nebo Anglii, které v Rusku zatím excelují. „Bylo by špatné nemyslet výš, byť proti Belgii nebo Anglii to bude strašně těžké," dodal Nišino.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články