Hlavní obsah

Den penaltových rozstřelů! Španělé a Dánové pohořeli, Rusové a Chorvati slaví

Moskva
Aktualizováno

Dalšími čtvrtfinalisty fotbalového mistrovství světa v Rusku je domácí tým a Chorvatsko. Rusové senzačně vyřadili Španělsko a zahrají si první čtvrtfinále od roku 1970. Zápas i po prodloužení skončil 1:1, rozhodly až penalty. Rusové nastoupí proti Chorvatsku, které večer okopírovalo odpolední příběh. Duel s Dánskem v Nižném Novgorodu skončil i po prodloužení 1:1. V závěru prodloužení Chorvati zahodili penaltu, rozstřel však vyhráli 3:2 a jdou dál.

Foto: Jason Cairnduff, Reuters

Chorvatský hrdina Danijel Subašič při penaltách čaroval, na snímku chytá pokus Nicolaie Jörgensena.

Článek
Fotogalerie

Další z favoritů se rychle pakuje domů. Španělsku nebyla nic platná velká převaha v průběhu zápasu. Nevyužilo ani prodloužení, penaltová ruská ruleta pak dál posunula pořádající Rusko. Po 120 minutách byl v Moskvě stav 1:1, na penalty domácí uspěli 4:3 a zahrají si čtvrtfinále poprvé od roku 1970. Nastoupí proti vítězi duelu Chorvatsko - Dánsko.

Skóre otevřel v 12. minutě vlastním gólem zkušený ruský stoper Sergej Ignaševič. Ještě do poločasu ale po ruce Gerarda Piquého vyrovnal z pokutového kopu Arťom Dzjuba, který je s 14 brankami nejlepším střelcem na ruské soupisce. V penaltovém rozstřelu neuspěli Španělé Koke a Iago Aspas, zatímco ani jeden ze čtyř ruských exekutorů nezaváhal.

V prodloužení se o historický moment postaral trenér domácí reprezentace Stanislav Čerčesov. V 97. minutě poslal do hry Alexandra Jerochina a poprvé v historii MS využil možnosti čtvrtého střídání v nastavené půlhodině, kterou FIFA pro světový šampionát zavedla v březnu. O chvíli později nastoupil také čtvrtý střídající hráč Španělska Rodrigo.

Skvělý Schmeichel a spol. smutní

Duel, který měl parádní začátek, nudný střed, ale fantastické vyvrcholení. Smutní Dánové jen přihlížejí radosti Chorvatů...

Skóre utkání otevřel už v první minutě Mathias Jörgensen, o tři minuty později reagoval Mario Mandžukić. Pak se velmi dlouho nedělo nic, až přišla 114. minuta, geniální kolmice Modriče na Rebiče a faul střelce úvodního gólu, který měl být oceněn červenou kartou. Nestalo se a pro Chorvaty přišel ještě větší šok. Luka Modrič z nařízené penalty neskóroval, Kasper Schmeichel ho vychytal.

Rozhodnout tedy znovu musel penaltový rozstřel. V něm dominovali brankáři. Jak Danijel Subašič, tak i Kasper Schmeichel chytili v prvních čtyřech sériích po dvou pokusech soupeře, do páté se tak šlo za stavu 2:2. Nicolai Jörgensen měl na sobě velkou zodpovědnost, kterou nedokázal unést. Jeho slabě kopnutá penalta stála v konečném účtování Dány postup, na závěrečný pokus Rakitiče už Schmeichel nestačil!

Fotbalové MS v Rusku, osmifinále
Španělsko - Rusko 1:1 po prodloužení, penalty 3:4
Branky: 11. vlastní Ignaševič - 41. z pen. Dzjuba
Chorvatsko - Dánsko 1:1 po prodloužení, penalty 3:2
Branky: 4. Mandžukič - 1. Jörgensen

Reklama

Související témata: