Hlavní obsah

Chorvati chtěli podpořit svůj tým, místo toho zapálili ostrov. Švédy vylekal poplach

Zadar
Aktualizováno

Požárem skončila akce, kterou v pátek uspořádalo jedno chorvatské rádio na podporu fotbalové reprezentace, která se dnes večer utká s domácími Rusy o postup do semifinále mistrovství světa. Jak píše web jutarnji.hr, zhruba stovka fanoušků nešťastnou náhodou zapálila donesenými pochodněmi "ostrov lásky" - známý ostrůvek ve tvaru srdce, který leží u pobřeží pár kilometrů jižně od Zadaru. Nepříjemnost zažili také švédští fotbalisté, o nečekaný budíček se v jejich hotelu postaral požární poplach.

Foto: Anna Stonehouse, ČTK/AP

Požár - ilustrační snímek.

Článek

"Zveme všechny zájemce na známý ostrov Galešnjak... Na podporu reprezentace chceme udělat jedinečnou fotografii ze vzduchu," stálo v pozvánce, zveřejněné na facebooku rozhlasové stanice. Večer kolem osmé se tak na jinak neobydleném ostrůvku objevila přibližně stovka lidí s pochodněmi a bengálskými ohni, aby vytvořila "Vatreno srce" (ohnivé srdce). Vatreni se také přezdívá chorvatskému národnímu týmu.

Hrátky s ohněm se ale lidem, kteří si měli pro všechny případy přinést i láhev s vodou, vymkly z rukou a nakonec začal hořet i porost na Galešnjaku. Brzy však přispěchali na pomoc dobrovolní hasiči z nedalekého městečka Filip i Jakov, takže ikona středního Jadranu, oblíbená mezi zamilovanými, utrpěla jen menší škody.

Nepříjemný budíček pro švédské fotbalisty

Poplach vypukl v době, kdy se švédští hráči měli začít scházet na snídani. V den zápasu si někteří z nich chtěli přispat, avšak poplach je z postelí stejně vytáhl. "Dnes ráno jsme zažili opravdu skvělé vstávání," napsal na sociálních sítích obránce Mikael Lustig.

Švédská média nyní spekulují, zda šlo o chybu poplašného systému, nebo zda ho spustil některý z příznivců anglického týmu, s kterým se Švédsko utká od 16:00.

Reklama

Související témata: